Confidenţialitate

Tăriceanu poate fi anchetat în dosarul de abuz în serviciu și uzurparea de calități oficiale, conform deciziei CCR

Călin Popescu Tăriceanu poate fi anchetat de procurori în dosarul penal în care este acuzat de abuz în serviciu și uzurparea de calități oficiale.

Curtea Constituțională a respins, cu majoritate de voturi, solicitarea președintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, de a fi oprită anchetarea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Procurorii de la Parchetul General îl acuză pe Tăriceanu de abuz în serviciu și uzurparea de calități oficiale pentru că a refuzat punerea în aplicare a unei decizii definitive a Înaltei Curți privind demiterea unui senator PSD găsit incompatibil.

Fostul lider ALDE a fost citat până acum de două ori la Parchetul General, prima oară în ianuarie, ultima oară pe 10 martie, pentru a i se aduce la cunoștință calitatea suspect în acest dosar penal.

Imediat după aflarea deciziei, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că se caută soluții pentru a fi scos din joc în preajma alegerilor parlamentare. El spune că așteaptă motivarea CCR pentru a decide pașii următori.

Totul a început după ce senatorul PSD de Giurgiu, Cristian Marciu a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție în martie 2015, prin decizie definitivă.

Marciu a fost declarat incompatibil pentru ca a făcut afaceri cu Consiliul Judetean Giurgiu, în perioada 2008-2012, el fiind în acea perioadă și consilier județean. Potrivit legii, pentru acest lucru, Marciu trebuia să piardă de îndată orice funcție publică și să nu mai poată ocupa o alta, vreme de 3 ani.

De altfel, în martie 2017, la doi ani de la rămânerea definitivă a deciziei judecătorești, ANI a cerut Senatului să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu.

Cu toate că se împlinescaproape 6 ani de la nerespectarea deciziei judecătorești definitive a Înaltei Curți, Cristian Marciu este și acum senator PSD.