Confidenţialitate

Tăriceanu: Luni vom depune moțiune de cenzură

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, joi, că PSD, alături de formaţiunea sa, vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, pentru a rezolva criza politică.

Tăriceanu a spus că vor fi strânse semnături, iar luni va fi depusă în Parlament moţiunea de cenzură. El a intuit un calendar rapid de dezbatere şi votare, fiind posibil ca votul să fie dat tot săptămâna viitoare.

“În acest fel o să punem capăt crizei politice”, a afirmat Tăriceanu.

El a precizat că luni va avea loc o şedinţă a conducerii Parlamentului pentru stabilirea paşilor procedurali.

“Nu e exclus să avem voturi în plus şi din partea partidelor care nu fac parte din coaliţie. Nu am avut discuţii în acest sens, dar am semnale că există această intenţie”, a spus Tăriceanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Călin Popescu Tăriceanu a explicat de ce PSD a decis excluderea primului ministru, Sorin Grindeanu, din partid. Este vorba de incapacitatea premierului de a conduce guvernul, dar și de faptul că ceea ce a făcut Sorin Grindeanu în ultimele ore denotă că acesta are o agendă politică divergentă față de cea a partidului, așa că nu mai poate exista încredere între noi.
Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, social-democraţii urmând să depună moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Referitor la o posibilă cooptare a UDMR în noul guvern, Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că nu va negocia cu maghiarii pentru voturi împotriva premierului în funcţie.

”Eu nu am spus că nu discutăm (cu UDMR – n.red.) şi nu am să vă spun că discutăm. În momentul de faţă, coaliţia majoritară este alcătuită din PSD şi ALDE. Nu avem ce să discutăm cu UDMR referitor la procedurile legate de demitere a premierului care a fost numit de coaliţie. Dacă pe viitor, după ce domnul Grindeanu va fi demis prin moţiunea de cenzură, cei de la UDMR vor arăta că au disponibilitate de a participa la coaliţie şi la guvernare, după cum ştiţi, acest lucru noi l-am discutat încă de anul trecut şi l-am anunţat şi ne-am arătat disponibilitatea şi sigur că acest lucru poate fi reluat ca discuţie”, a spus Călin popescu Tăriceanu.

El a mai precizat că este prea devreme să spună dacă actuala colaborare parlamentară a PSD şi ALDE cu UDMR s-ar putea transforma în colaborare guvernamentală.

Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, nefiind astfel nevoie de susţinere din partea altor grupuri. O moţiune de cenzură care ar fi depusă la începutul săptămânii viitoare ar putea fi votată în cel mult 8 zile de la introducerea în Parlament, potrivit regulamentelor.