Confidenţialitate

Mai multe țări și-au suspendat ajutorul financiar către ONU pentru refugiații palestinieni, după ce angajați ai agenției au fost acuzați de implicare în atacul Hamas | AUDIO

Tot mai multe țări, în frunte cu Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Japonia își suspendă finanțarea pe care o acordau agenției ONU pentru refugiații palestinieni. Deciziile vin după ce mai mulți angajați ai agenției sunt acuzați de implicare în atacul comis de gruparea Hamas pe 7 octombrie în Israel. Secretarul general al ONU a anunțat că 9 dintre angajații agenției pentru refugiații palestinieni au fost deja concediați.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Creată în 1949, UNRWA, Agenția ONU pentru refugiații palestinieni oferă asistență medicală, educație și ajutoare umanitare palestinienilor din Gaza, Cisiordania, Iordania, Liban și Siria. În Gaza, are aproape 13 mii de angajați, iar 12 dintre ei sunt acuzați că s-au implicat în atacurile sângeroase comise de Hamas în Israel, pe 7 octombrie.

Ministrul israelian de externe a cerut demisia șefului agenției ONU pentru refugiații palestinieni, iar secretarul general al ONU, Antonio Guterresa anunțat că 9 dintre angajați au fost concediați, unul a fost ucis, iar alți doi sunt în curs de identificare. Oficialul a menționat că organismul de supraveghere al ONU a început deja o anchetă și că orice angajat al ONU implicat în acte de terorism va fi tras la răspundere.

Mai multe țări și-au suspendat deja ajutoarele către agenția ONU pentru refugiații palestinieni, iar printre acestea se află: Statele Unite, Canada, Australia, Marea Britanie, Germania, Italia, Tările de Jos, Finlanda, Elveția și Japonia.

Secretarul general al ONU a îndemnat însă aceste state să nu renunțe la asistența financiară, deoarece 2 milioane de oameni din Gaza depind de sprijinul lor pentru a supraviețui.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Jens Stoltenberg, în urma discuției cu Recep Tayyip Erdoğan: „Suedia, Turcia și NATO, mai puternice cu Suedia ca aliat”