Confidenţialitate

Târgu Jiu: 1.000 de lei, suma alocată de Ministerul Culturii pentru restaurarea operelor lui Brâncuși. „Nu se poate face nimic”, spune primarul | AUDIO

Ministerul Culturii a alocat o sumă infimă pentru conservarea și restaurarea operelor lui Brâncuși de la Târgu Jiu. Numai 1.000 de lei au alocat șefii din cultură pentru Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit. Autoritățile locale, care au în grijă operele, susțin că nu au ce face cu acești bani, fiind insuficienți pentru întreținerea sculpturilor.

Autoritățile locale din Târgu Jiu sunt dezamăgite de suma alocată pentru operele lui Constantin Brâncuși. Primarul din Târgu Jiu susține că nu poate folosi acești bani, fiind insuficienți pentru întreținerea operelor:

„Nu se poate face nimic, dacă tot discutăm de o sumă atât de mică, tot ceea ce avem noi la Târgu Jiu este de patrimoniu mondial, sigur cel puțin național și în ultimul timp nu i-am prea văzut interesați de operele brâncușiene de la Târgu Jiu.”

Primarul dă vina pe mangementul defectos de la Centrul Brâncuși și critică directorul că nu a făcut demersurile necesare pentru ca Ministerul Culturii să înțeleagă ce înseamnă Constantin Brâncuși.

Pentru a vedea operele brâncușiene vin turiști din toate colțurile țării. Spun că pentru Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana lui Brâncuși trebuie acordată o atenție deosebită și nu trebuie ignorată importanța acestor obiective pentru patrimoniul cultural mondial:

„Profesorii la școli ar trebui să pună mai mare accent, să atragă atenția copiilor pentru dezvoltarea culturii și poate așa generațiile următoare s-ar lupta mai mult și pentru întreținerea și pentru dezvoltarea artei în genere”, este de părere o femeie venită să viziteze operele lui Brâncuși de la Târgu Jiu.

Autoritățile locale susțin că nu au renunțat la ideea includerii ansamblului monumental „Calea Eroilor” în patrimoniul UNESCO, dar pentru asta operele trebuie restaurante, fiind grav afectate, lucrări care nu pot fi făcute cu 1.000 de lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Constantin Brâncuși: 146 de ani de la nașterea marelui sculptor. La Hobița, doar turiștii iși mai amintesc de el

Foto: Colaj Shutterstock