Tangoul ii poate ajuta pe bolnavii de Parkinson

Practicarea tangoului argentinian ar putea ameliora unele simptome ale bolii Parkinson, îndeosebi mersul și echilibrul, sustin cercetători canadieni care au realizat un studiu pe această temă. Se știe că boala se manifestă prin tremurat accentuat, dar are și alte simptome- printre care mișcări mai țepene, încete și tulburări ale mersului, cu riscul căderii.

Tangoul are tehnică de dans deosebită, cu pași înainte și înapoi, cu câteva provocări de natură cognitivă, printre care memoria si controlul atenției.

Asa ca medicii neurologi de la Universitatea canadiana McGill au propus unui număr de 18 bolnavi să participe la lecții de tango argentinian cu parteneri sănătoși. Lecțiile au fost asigurate de doi profesori, de două ori pe săptămână câte o oră, iar evaluarea a avut loc după trei luni.

Rezultatele sunt interesante: “Tangoul argentinian a ameliorat echilibrul, mobilitatea funcțională, având și mici efecte asupra funcțiilor cognitive și oboselii.

Insa ponderea statistică a studiului este prea redusă din cauza numărului mic de participanți și a perioadei scurte de observație. Rezultatele pozitive constatate sunt, prin urmare, “posibile, dar nedemonstrate”, consideră un neurolog francez, de la Spitalul de Urgență din Bordeaux.

Autorii studiului spun ca beneficiul social pe care îl aduce dansul poate fi util bolnavilor de Parkinson, însă cel mai bun sfat pentru ei ar fi să facă regulat mișcare. Iar dacă le place să danseze, tangoul poate fi o opțiune de luat în seamă.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS