Confidenţialitate

Tabără militară, amplasată într-o comună din Botoșani. Locuitorii iau în calcul scenarii dintre cele mai pesimiste | AUDIO

O tabără militară a fost amenajată într-o comună din județul Botoșani, la mică distanță de granița cu Ucraina. Sosirea militarilor vine în contextul tensiunilor tot mai ridicate din Estul Europei, motiv pentru care oamenii care locuiesc în zonă iau în calcul scenarii dintre cele mai sumbre.

Ministerul Apărării Naționale a transmis însă că este doar un simplu exercițiu, care era programat de anul trecut.

Aparatura militară a sosit cu un convoi flancat de maşini de poliţie şi a fost amplasată în apropierea localității Suharău. La marginea unei păduri au fost montate mai multe corturi militare, un generator, dar şi o staţie radar performantă. Primarul din Suharău, Marcel Chelariu, spune că sosirea militarilor nu este o noutate, deși sătenii s-au alarmat:

„Sunt câțiva soldați veniți în zona noastră. Din ce am văzut, ar fi vorba de un radar și un generator, dar prea multe informații nu am nici eu. Cert este că nu este ceva nou, ei au mai fost aici în zonă şi în 2018 şi 2019. Chiar aceiaşi militari. Oamenii din localitate au întrebat ce se întâmplă, vă daţi seama, mai ales în această perioadă, cu tensiunile dintre Ucraina şi Rusia. Dar i-am asigurat că este doar un exerciţiu planificat de mai mult timp în urmă”.

Dacă pentru primar nu este nimic neobișnuit, oamenii cred că sosirea militarilor este strâns legată de un posibil conflict între Rusia și țară vecină, Ucraina.

„Când e războiul în prag, nu e normal să te aperi, cumva? Până amu nu o mai venit aici în zonă unitatea militară. Mă rog, e normal să ne apărăm”, spune un sătean

„Domnule, când vine războiul, nu ai în ce siguranţă să mai fii. Nu ştii de unde pică glontele. Aşa cum stai de vorbă, pac, şi au murit. Ce siguranţă să mai ai?”, spune un alt locuitor din Suharău.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naționale au emis un comunicat în care au menționat că este doar un exercițiu de rutină la care participă aproximativ 20 de militari.

Acest exercițiu face parte din planul pentru anul în curs și era stabilit și aprobat din 2021.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Alexandru Neagu

Citește și: Separatiștii proruși ar fi încălcat de zeci de ori armistițiul cu armata ucrainiană, în doar 24 de ore. Capitala regiunii Lugansk, cea mai afectată