T. Toader: Propunerile de modificare a Legilor Justiției vor fi trimise la CSM după dezbateri

”Aștept opiniile și punctele de vedere ale întregii societăți”, a declarat vineri dimineata ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Acesta a precizat că propunerile de modificare a Legilor Justiției vor fi trimise spre avizare la CSM după ce se vor fi exprimat toți actorii din domeniu, precum și societatea civilă.

Așadar, ministrul susține că ceea ce a prezentat în conferința de presă în urmă cu câteva zile nu era de fapt forma finală a proiectelor de lege. Acele propuneri vor fi dezbătute punct cu punct și abia apoi vor căpăta o formă finală. „Încă țin proiectul de modificare a celor trei legi să vad exprimările, pozițiile, opiniile cu privire la fiecare porpunere în parte. O fi bine sau n-o fi bine să avem o direcție specială care să ancheteze presupusele fapte comise de magistrați? Stiți că de dată recentă se spunea foarte vehement că procurorii de la DNA intimidează judecătorii și așa mai departe. Eu puteam să spun da, e adevărat și puneam în proiectul de lege, nu, nu-i adevărat și nu puneam. Am pus în discuție publică, aștept reacții, aștept luări de poziții, dau forma finală proiectului de lege și dupa aceea îl trimit la CSM”, afirmat Tudorel Toader.

Ministrul a comentat faptul că luările de poziție apărute în spațiul public s-au referit doar la două-trei propuneri prezentate de acesta. „Am văzut luările de poziție din spațiul public, focusate pe două-trei propuneri, dar n-am văzut luări de poziție cu privire la toate propunerile. Toate ne privesc pe toți”, declară ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Tudorel Toader a fost întrebat de ce nu a facut public proiectul de lege, ci doar câteva prevederi. Oficialul a răspuns că majoritatea propunerilor au fost preluate de la CSM. „Într-un stat de drept, nu faci experimente pe cetățeni, să vezi dacă o fi bine sau nu. Proiectele de lege au făcut acest du-te-vino între CSM și Ministerul Justiției, acum intră în a treia etapă. Cu privire la organizarea, funcționarea CSM, am preluat majoritatea propunerilor venite de la CSM, la legea 317”, a afirmat vineri ministrul Tudorel Toader.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS