Confidenţialitate

Suveniruri pentru pelerinii care vor veni la Iaşi să-l vadă pe Papa Francisc

Suveranul Pontif va saluta pelerinii, în timpul vizitei pe care o va face la Iași, din papamobil, iar credincioșii vor primi suveniruri care să le amintească de marele eveniment, au anunțat, marți, organizatorii vizitei. Autoritățile se așteaptă la 60.000 de participanți.

Episcopia Romano-Catolică Iași a pregătit pentru credincioșii care vor fi prezenți la vizita Papei Francisc „Sacul pelerinului”, care conține câteva suveniruri: eșarfe, stegulețe, șepci, tricouri, căni, insigne, brelocuri și magneți, toate cu logo-ul Vaticanului sau cu imaginea Sfântului Pontif. Acestea vor fi distribuite prin parohii, au anunțat, marți, reprezentanții bisericii, într-o conferință de presă.

„Sunt câteva semne pe care noi le-am pregătit. Sigur, nu sunt cele mai importante dintr-o călătorie a Papei, dar considerăm că atmosfera de sărbătoare va fi întregită și de aceste semne externe pe care le vor îmbrăca. Pregătim, de asemenea, și câte o iconiță, o carte poștală cu imaginea Papei. Cred că toți vor primi o asemenea imagine cu Sfântul Părinte Francisc, pe verso având o rugăciune, pentru a-i ajuta pe oameni, după aceea, când au un moment de liniște, să poată rosti acea rugăciune”, a spus episcopul auxiliar, PS Aurel Percă.

Episcopia mai pregătește și o broșură care cuprinde toate textele care se vor rosti la celebrare, alături de biografia Papei Francisc.

În oraș, Suveranul Pontif se va deplasa cu papamobilul, din care îi va saluta pe pelerinii de pe străzi.

„După cum știm, Sfântul Părinte va sosi în data de 1 iunie la Iași. La ora 17.25 va vizita Catedrala Sfânta Fecioară Maria Regină din Iași, unde va venera relicvele fericitului Anton Durcovici și va saluta și va binecuvânta pe bătrâni și bolnavi. Vor fi acolo aproximativ 800 de bătrâni și bolnavi. Apoi, Papa Francisc va ieși, va urca în papamobil, va saluta mulțimea care se va afla pe Bulevardul Ștefan cel Mare, dar și pe Anastasie Panu, după care va ajunge la acea scenă pregătită pentru evenimentul din fața Palatului Culturii”, a anunțat preotul Adrian Blăjuţă.

Potrivit primarului din Iași, Mihai Chirică, zona centrală a orașului va fi închisă începând din 31 mai, iar restricțiile de circulație vor fi introduse gradual. Vor fi nouă zone de acces, unde se va face și un control de securitate.

Edilul a mai precizat că, până în acest moment, și-au anunțat prezența la eveniment mai multe personalități din țară și din străinătate.

„Și-a anunțat prezența președintele României, așteptăm și confirmarea de la Majestatea Sa Margareta, iar din corpul diplomatic ambasadorul Canadei, ambasadorul Moldovei, ambasadorul Poloniei, adjunctul de misiune al Ambasadei Austriei, ambasadorul Marii Britanii, ambasadorul Africii de Sud, ambasadorul Olandei, viceambasadorul Spaniei, consulii onorifici care sunt în momentul de față acreditați în municipiul Iași, ambasadorul Ucrainei, care a confirmat în urma vizitei de ieri, ambasadorul Elveției, care urmează să facă această confirmare. Așteptăm în continuare aceste confirmări astfel încât să-i putem primi pe fiecare dintre ei”, a declarat primarul Chirică, precizând că au fost trimise invitații și tuturor cetățenilor de onoare ai orașului, iar o mare parte, între care Monica Papuc, ministrul Educației din Republica Moldova, prințul Dimitrie Sturza și mai mulți academicieni, și-au confirmat prezența.

Organizatorii au mai anunțat că la eveniment sunt așteptați cel puțin 60.000 de participanți. Vor fi amenajate parcări din care pelerinii vor fi preluați și transportați cu autobuzele la locul evenimentului. De asemenea, în același mod va fi asigurat și transportul din gara orașului. Toate spitalele din Iași vor fi pregătite să preia urgențe, iar în fiecare sector vor fi amenajate puncte de prim-ajutor, gestionate de SMURD.