Confidenţialitate

Sute de turişti din ţară şi din străinătate la ruinele Cetăţii Şiria, din Arad, după ce a fost asfaltat un drum

Autocarele şi autoturismele pot ajunge acum în câteva minute la altitudinea de 500 de metri.

Ruinele cetăţii se află la 30 de kilometri de Arad, în vârful unui deal din localitatea Şiria. Până luna trecută turiştii puteau ajunge aici doar urcând pe jos, în aproximativ două ore, astfel că nu veneau prea mulţi vizitatori.

În urmă cu trei săptămâni, Primăria şi Consiliul Judeţean Arad au inaugurat un drum care leagă şoseaua principală de la poalele dealului de ruinele cetăţii, având o lungime de 4,8 kilometri, investiţie care s-a ridicat la aproximativ un milion de lei.

Creşterea numărului de turişti s-a observat şi în numărul de intrări la muzeul din localitate, care se află în parcul de la poalele dealului.

Primăria Şiria şi Consiliul Judeţean Arad intenţionează să obţină fonduri europene pentru conservarea şi punerea în valoare a cetăţii. investiţiile se vor ridica la cinci milioane de euro. Sunt planuri şi pentru instalarea unei telecabine, care să facă legătura între parcul central al localităţii – unde se află şi Muzeul Memorial ”Ioan Slavici şi Emil Monţia” – şi ruinele din vârful dealului.

După realizarea proiectului, la cetate ar urma să aibă loc mai multe evenimente culturale anuale, inclusiv un festival medieval.

Cetatea Şiriei, monument istoric datând din secolul al XIII-lea, este principalul punct de interes turistic al comunei Şiria, care are o populaţie de 8.103 de locuitori.

 

foto: mediafax.ro