Sute de romani din diaspora s-au asezat la coada in fata sectiilor de vot

Sute de români din străinătate s-au aşezat la coadă, pentru a putea vota în turul 2 al prezidenţialelor. Unii așteaptă încă de aseară. Mulți dintre ei spun că au venite de la sute de kilometri în oraşele unde sunt organizate secţii de votare. Sunt cozi la această oră la secții de votare din Torino, Munchen, Paris și Londra.

Primul român din diaspora care a votat la alegerile de duminică este un clujean stabilit în Noua Zeelandă. Acolo singura secţie de votare, aflată la Auckland, s-a deschis ieri la ora 20.00, ora României.

În Europa de Vest, sute de români s-au așezat la coadă încă de aseară, pentru a fi siguri că vor ajunge la urne.

La Munchen, mai mulți conaționali au venit la secţia de votare cu un steag al României, dar și cu periuţe de dinţi. Şi la secţia de votare organizată la Institutul Cultural Român din Londra, mai mulţi români au ajuns încă de aseara. Ei au adus pancarte cu mesaje precum ‘Nu vă înghesuiţi’, ‘Ţin rând pentru democraţie’ şi ‘Vrem să votăm!’.

Tot în Anglia, zeci de români aflaţi la sute de kilometri de secţiile de votare s-au mobilizat pe Facebook pentru a închiria autocare cu care să ajungă la vot. În primul tur al alegerilor prezidenţiale 161.000 de români au votat în străinătate – un număr record, față de celelalte alegeri. În mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu și-au mai putut exercita dreptul de vot.