Confidenţialitate

Persoane cu dizabilități protestează față de proiectul de buget, care le afectează veniturile

Zeci de oameni, între care și persoane cu dizabilități, protestează, vineri, în București, Craiova, Timișoara, Alba Iulia și Cluj-Napoca față de proiectul de buget care prevede ca autoritățile locale să susțină integral finanțarea asistenței sociale. Manifestanții cer și înființarea Fondului pentru Dizabilitate.

În Timișoara, zeci de oameni au stat în fața Prefecturii Timiș având prinse de brațe banderole albe, iar apoi au depus un memoriu.

„Ne nemulțumește faptul că vor să aloce fondurile din bugetele locale și asta poate să afecteze salariile pe care le primesc asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități și ai copiilor cu dizabilități. Dorim să fie date tot de la bugetul de stat, să fim siguri că nu o să rămânem fără acești bani lunar. În plus, avem nevoie să ne acopere toate terapiile necesare zilnic copiilor cu dizabilități, eu fiind mamă de copil cu dizabilități, și să doteze cu aparatura potrivită centrele de recuperare”, a declarat Alice Suttyak, mama unei fetițe cu dizabilități.

De asemenea, un alt manifestant a afirmat că primăriile nu au cum să acopere aceste costuri, pentru că nu au fondurile necesare.

La București, aproape 200 de persoane s-au adunat în Piața victoriei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La Cluj-Napoca au protestat zeci de persoane – unele în cărucioare, altele cu dizabilități – după cum transmite corespondentul europa FM, Cătălin Suciu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am venit aici pentru susținerea totală de la bugetul de stat a finanțării drepturilor persoanelor cu dizabilități, la proiectul de buget în forma actuală este zero pe această parte, dizabilitate și cei instituționalizați. Este inadmisibil. În acest proiect se cere ca primăriile să susțină toată partea financiară pe acest domeniu, ceea ce este imposibil, oricâtă bunăvoință ar exista din partea autorităților locale, nu au cum să susțină. Chiar dacă la noi este un oraș mare, gândiți-vă ce se întâmplă în orășelele mici sau în comune sau sate. În primul rând, pentru că nu încasează de la taxe și impozite atâția bani ca să poată să susțină. Nu au fonduri, nu au cum. Așa că cerem ca finanțarea să fie totală de la bugetul de stat”, a spus Elisabeta Claudia Țerigariu.

La Alba Iulia, mai mulți părinți cu copii cu dizabilități participă la protestul spontan în fața Prefecturii Alba și cer modificarea proiectului Legii Bugetului pe 2019 care prevede eliminarea alocării financiare de la bugetul central pentru plata serviciilor sociale.

Mitingul se desfășoară sub sloganul „Nu negociem viața copiilor nostri și a adulților cu dizabilități”.

Părinții mai cer înființarea Fondului pentru Dizabilitate, cu destinație fixă pentru programe de tranziție și protecția specială a copilului și adulții cu dizabilități din instituțiile rezidențiale.

Protestatarii poartă pancarte pe care e scris ”Noi suntem românii nevăzuți”, ”nu negociem viața copiilor noștri și a adulților cu handicap”, ”în stradă pentru persoanele cu dizabilități”.

Ei cer o întâlnire cu prefectul de Alba, Dănuț Hălălai și spun că, dacă nu vor fi luați în seamă la nivelul județelor în care se desfășoară proteste, se gândesc și la organizarea unui miting la nivel național, la Guvern.

Protestatarii poartă pancarte pe care e scris „Noi suntem românii nevăzuți”, „Nu negociem viața copiilor noștri și a adulților cu handicap”, „În stradă pentru persoanele cu dizabilități”.