Confidenţialitate

GERMANIA: Suspectul reținut pentru uciderea jurnalistei din Bulgaria, pus sub acuzare

Un cetăţean bulgar a fost reținut, marţi seară, în Germania, pentru violarea şi asasinarea ziaristei Viktoria Marinova la Ruse, în nordul Bulgariei, au anunţat miercuri oficialităţile de la Sofia, în timp ce premierul Boiko Borisov a declarat că jurnaliştii din ţara sa au libertate deplină de a scrie şi de a difuza informaţii, potrivit Reuters.

Poliţia germană a confirmat miercuri reţinerea suspectului bulgar în oraşul Stade, din nordul Germaniei (landul Saxonia inferioară), transmite dpa. Bărbatul a fost pus sub acuzare pentru crimă şi viol. Procuratura din Celle, oraş situat tot în landul Saxonia inferioară, a anunţat că verifică condiţiile necesare pentru extrădarea în Bulgaria şi a cerut unui tribunal regional emiterea unui mandat de arestare.

Autorităţile bulgare au exclus ‘în acest stadiu’ ca asasinatul să aibă legătură cu activitatea profesională a victimei, informează AFP, citată de Agerpres.

Uciderea Viktoriei Marinova, 30 de ani, prezentatoare la TVN, un canal de televiziune local, al cărei corp a fost găsit sâmbătă pe o alee dintr-un parc nu departe de Dunăre, a declanşat un val de revoltă în Europa, provocând temeri privind o reglare de conturi legată de activitatea sa de jurnalist.

Cu toate acestea, ‘probele pe care le avem în acest stadiu sugerează un atac spontan vizând un abuz sexual’, a declarat într-o conferinţă de presă, miercuri, la Sofia, procurorul general Sotir Ţaţarov.

Suspectul, identificat drept Severin Krasimov, născut în Bulgaria în 1997, era deja căutat pentru ucidere şi viol, a indicat Ţaţarov, adăugând că acesta locuia în apropiere de locul unde a fost ucisă jurnalista şi a fugit duminică în Germania, prin România, a doua zi după crimă.

Profilul suspectului şi modul lui de operare fac şi mai incertă ipoteza unui asasinat legat de activitatea jurnalistică a victimei, care recent se interesase de acuzaţiile de corupţie implicând oameni de afaceri şi aleşi bulgari.

Uciderea jurnalistei a suscitat un val de condamnări la nivel internaţional, fiind percepută ca un asasinat politic într-o ţară, criticată cu regularitate pentru corupţia sa endemică şi ineficienţa sistemului său judiciar.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a adus un omagiu duminică ‘curajoasei jurnaliste care a căzut în lupta pentru adevăr şi împotriva corupţiei’.