Confidenţialitate

Sus cortina! „Patul matrimonial” & „Farmecul adânc al Rusiei”, la FITS 2016

Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2016, ediția a XXIII-a. Europa FM este partener media al evenimentului.

***

De la 21.00, la Teatrul Național „Radu Stanca” se joacă „Patul matrimonial”, producție a Teatrului de Vidy, Laussane. O cameră de hotel în care se află un pat matrimonial, înconjurat de lambriuri albastre și de tapițerii înflorate, un adevărat decor vodevil burghez. În intimitatea acestei camere, un bărbat și o femeie, însoțiți de o femeie mai în vârstă, intonează un repertoriu de melodii eclectice, cântece tradiționale, opere clasice și „muzică pop”. În funcție de piesele fredonate, fac și câțiva de pași de dans de societate, ceea ce face ca toată situația să fie foarte amuzantă. Această nebunie pe care ne-o prezintă Christoph Marthaler este decorată și cu gesturi deplasate ale actorilor. Asistăm la momente precum cel în care bărbatul își aranjează „părul” deși este chel, femeia bătrână își scoate în evidență senilitatea, iar cântecele lui Michel Sardou sunt purtate pe voci lirice. Toate aceste momente fac ca sala de spectacol să fie invadată de râsete. Tocmai din această decadență își trage regizorul esența piesei. Își dorește să creeze „dizarmonii”, piese care îmbină tonalități diferite și creează un sunet eterogen în sine. Dacă acest material sonor produce mai întâi un efect trăznit, acesta este contra-balansat de o realitate mai sensibilă care atrage atenția asupra relațiilor inter-umane. Este subliniată „conviețuirea” între indivizi cu personalități diferite și sunt scoase în evidență convențiile grotești, singurătatea și cotidianul tragic al oamenilor, în defavoarea ideii unei interacțiuni armonioase între ei. Cu spectacolul „Patul matrimonial”, Marthaler aduce în prim plan muzica și, prin ea, creează un spectacol fantezist, plin de tandrețe și melancolie.

Patul matrimonial
(King Size)
Elveția,  Théâtre de Vidy, Lausanne
Regia: Christoph Marthaler
Regie muzicală: Bendix Dethleffsen
Scenografie: Duri Bischoff
Concept costume: Sarah Schittek
Scenariu: Malte Ubenauf
Light design: Heide Voegelin Lights
În distribuţie: Tora Augestad, Bendix Dethleffsen, Michael von der Heide, Nikola Weisse
pat-matrimonial-1
Spectacol prezentat în limba germană, cu traducere în limbile română şi engleză.


Tot de la ora 21.00, la Redal Expo Sibiu este prezentat spectacolul „Farmecul adânc al Rusiei”, producție a State Theatre of Nations din Moscova. Rețeta perfectă a piesei realizate de Theatre of Nations, în care modele teatrale complexe coexistă cu poveștile populare din Rusia provincială, o reprezintă scenariul plin de viață și spirit, scris de Vasily Shukshin, alăturat unei distribuții de excepție și regiei precise semnată de Alvis Hermanis (Letonia). Personajele complexe din povești sunt transpuse în reprezentații actoricești perfecte, în care fiecare personaj devine ușor de recunoscut de către public. Poveștile lui Shukshin au un caracter nostalgic. Actorii nu intenționează să înfățișeze țăranii sovietici ai anilor ’70, ci mai degrabă încearcă, prin reconstituiri, să înțeleagă ce a determinat personajele să fie așa cum sunt. Astfel, prin umor și ironie se creează simboluri tragice ale relațiilor umane obișnuite, care sunt descrise într-un mod rar întâlnit în teatru.

Farmecul adânc al Rusiei
(Рассказы Шукшина)
Regia: Alvis Hermanis
În distribuţie: Evgeny Mironov, Chulpan Khamatova, Yulia Svezhakova, Yulia Peresild, Nataliya Nozdrina, Alexander Grishin, Pavel Akimkin, Alexander Novin, Dmitriy Zhuravlev
farmecul-adanc-al-rusiei-1
Scenografie: Alvis Hermanis (Letonia)
Scenografie şi poze: Monica Pormale (Letonia)
Concept costume: Viktoria Sevryukova
Dramaturgie: Roman Dolzhanskiy
Coregrafie: Nikolay Androsov
Muzică: Pavel Akimkin
Light design: Evgeny Vinogradov
Regizori tehnici: Kristina Koshkina, Evgenia Antoniuk