Confidenţialitate

SUS CORTINA! Începe Festivalul Internațional Shakespeare, ediția a X-a / 46 de spectacole, până la 23 aprilie

Ediția a X-a a Festivalului Internațional Shakespeare debutează joi, 14 aprilie, la ora 19.00 și se va încheia în 23 aprilie, chiar ziua în care se vor împlini 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare.

 

Amănunte – joi, 14 aprilie, la ora 16.50, în rubrica „Sus cortina!”, la Europa FM.

***

Trupa „Saytama” din Tokyo – curtată ani în șir de organizatorii evenimentului craiovean – deschide, în această seară, Festivalul Internațional Shakespeare cu spectacolul „Richard al II-lea”, de la 19.30 (în regia renumitului Yukio Ninagawa). Reprezentația va fi transmisă în direct pe un ecran din piața „William Shakespeare” (în fața Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova).

Dar, înainte de reprezentație, la ora 19.00, în foaierul Teatrului Național din Craiova  are loc ceremonia de început.

Managerul Teatrului Național din Craiova, Alexandru Boureanu & Directorul Festivalului Internațional Shakespeare, Emil Boroghină – la SUS CORTINA:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este a 10-a ediție a Festivalului Shakespeare. Au trecut 22 de ani de la cea dintâi organizată la Craiova. Dacă la început evenimentul era organizat din 3 în 3 ani, ulterior s-a trecut la o cadență din 2 în 2 ani.


„Această ediţie vrea să încununeze activitatea noastră – a Teatrului Naţional din Craiova şi Fundaţiei William Shakespeare – de până acum. Este un program extrem de ambiţios, cu spectacole de o mare valoare artistică.”Emil Boroghină, directorul Festivalului Internaţional Shakespeare


Boroghina-yorik

 

(Emil Boroghină, directorul Festivalului Internațional Shakespeare; foto: yorik.ro)


 

Invitați din 15 țări

În perioada 14 și 23 aprilie, vin la Craiova trupe de pe 4 continente care vor pune în scenă 46 de spectacole de teatru și coregrafice, la care se adaugă o serie de concerte.

Între trupele celebre se numără echipa Teatrului „Saytama” din Tokyo, unde regizorul Yukio Ninagawa a pus în scenă „Richard II”.

Urmează teatrul „Shakespeare Tobacco Factory” din Marea Britanie, cu „Hamlet”, o producție semnată de Andrew Hilton. „Baltic House Theatre Festival” va prezenta „Macbeth”, în regia lui Luk Perceval.

„Worcester Repertory Company” va fi prezentă cu spectacolul „Comedia erorilor” în regia lui Ben Humphrey.

Teatrul „Schaubuhne” din Berlin aduce la Craiova „Richard III” în regia lui Thomas Ostermeier.

Afis BUN

 

Invitați din România

Din România, vor fi prezentate mai multe spectacole Shakespeare. Gazdele, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, participă cu „Julius Caesar” , în regia lui Peter Schneider.

Putem vedea co-producția „Romeo şi Julieta”, realizată de trupele „Teatrulescu” din Craiova şi „Parrabbola” din Marea Britanie, în regia lui Philip Parr.

De la Teatrul de Stat Oradea ajunge la Craiova „Regele Lear” în regia lui Gavril Pinte iar în programul oficial este inclus și „Furtuna”, în regia Alinei Hiriştea, producție a Teatrului „Gong” din Sibiu.

„Folia, Shakespeare & Co”, regia și coregrafia Gigi Căciuleanu, pus în scenă la  Teatrul Metropolis Bucureşti, va fi prezentat, de asemenea, în cadrul festivalului craiovean.

Lista cu spectacole din țară o găsiți AICI. De asemenea, găsiți detalii și pe facebook pe pagina SUS CORTINA.


 

 

Richard