Surori gemene, în vârstă de 104 ani, ar putea fi cele mai vârstnice din Franţa

Franţuzoaicele Paulette Olivier și Simone Thiot, surori gemene în vârsta de 104 ani, ar putea fi cele mai vârstnice surori din lume. Cele două locuiesc într-un centru pentru bătrâni și și-au sărbătorit recent ziua de naștere, informează 20minutes.fr.

Paulette și Simone s-au născut pe 30 ianuarie 1912, la Limeray, în centrul Franței, tatăl lor fiind dulgher, iar mama, croitoreasă. În lipsa confirmării oficiale, este greu să fie desemnate „cele mai vârstnice surori gemene din Franța”, deși acest titlu probabil că li se cuvine. Unii asigură chiar că surorile dețin recordul mondial de longevitate la gemene.

Venirea lor pe lume nu promitea totuși lucruri prea bune: „Ne-am născut prematur. Trebuia să venim pe lume în martie, dar ne-am născut în ianuarie. Ni s-au dat șanse mici de supraviețuire. Eu aveam un kilogram, iar sora mea și mai puțin. Am stat patru luni în vată”, spune Simone.

Paulette, văduvă de la 36 de ani, a fost coafeză 15 ani la Tizi Ouzou, în Algeria și apoi în Paris, iar sora ei, Simone, croitoreasă ca mama ei, și-a pierdut soțul când avea 64 de ani.

Niciuna dintre ele nu are copii. Au avut și un frate, care a murit accidental la 99 de ani. Surorile sunt convinse că legătura lor puternică toată viața este la originea longevității de care se bucură.

„Trăim încă fiindcă am fost mereu foarte apropiate. Ne păstrăm independența, fiecare are camera ei, trebuie doar să traversăm culoarul ca să ne vedem și să vorbim. Ne pare rău de persoanele în vârstă singure, la care nu vine nimeni”, spun ele.

Pe Paulette și Simone sunt tot timpul la curent, citesc, se uită la televizor și le place muzica. Simone scrie și poezii pe care le trece într-un caiet. Printre alte secrete ale longevității, surorile menționează „o viață simplă. Fără excese. Fără alcool. Și mult sport”. „Multă vreme am făcut gimnastică și am mers mult pe bicicletă. Aproape zilnic”, au încheiat ele.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS