Confidenţialitate

Sun Challenge Văcărești – primul cros organizat pentru conservarea țestoasei de apă din Parcul Natural Văcărești

Sun Challenge Văcărești, o competiție de alergare organizată de Sun Plaza, are obiectivul de a strânge fonduri pentru conservarea țestoasei de apă.

Evenimentul va fi organizat pe digul care înconjoară Parcul Natural Văcărești, pe 29 septembrie.

La nivelul României, țestoasa de apă  (Emys orbicularis) este plasată în categoria speciilor vulnerabile, fiind în principal afectată de degradarea, distrugerea și fragmentarea habitatelor, la care se adaugă și braconajul.

Inițiativa Sun Plaza este gândită pentru a susține programele de protecție și de conservare derulate de către Administrația Parcului Natural Văcărești și nu este prima acțiune de colectare de fonduri a centrului comercial menită să contribuie la activitatea singurului parc natural situat într-un spațiu urban din România.

“Țestoasa de apă este singura specie de țestoasă semiacvatică nativă din fauna României, cu o nevoie urgentă de a fi îngrijită și de a-i fi asigurate toate condițiile speciale pentru a-i evita extincția. Trebuie să intervenim pentru consolidarea  mecanismelor de management al habitatului celor aproximativ 50 de țestoase care viețuiesc în parc, a structurii solurilor de pe marginea apelor unde se găsesc, dar și pentru a le proteja în sezonul de hibernare, în depunerea ouălor și atunci când sunt vânate.

Și noi, cei care ne ocupăm de administrarea Parcului Natural Văcărești, suntem iubitori de sport, astfel că alergarea este o activitate sportivă permisă de regulamentul nostru. Le mulțumim în avans tuturor celor care vor petrece câteva ore cu sens, în mijlocul naturii pure din București”, declară Vlad Cioflec, biolog si ranger al Administrației Parcului Natural Văcărești.

Sunt stabilite două tipuri de distanțe – de 10,4 km și de 15,6 km, participanții încercuind în alergare parcul de două, respectiv de trei ori.

Toate detaliile legate de eveniment sunt de găsit pe site-ul sun-plaza.ro/sunchallenge.

Parcul Natural Văcărești este primul parc natural situat în mediul urban în România. Are o suprafață de 183 de hectare și adăpostește o faună bogată, inedită pentru contextul urban în care s-a dezvoltat. Adminsitrația Parcului Natural Văcărești este entitatea care asigura managementul parcului și care pune în practică obiectivele de conservare, protecție și vizitare. Conform regulamentului parcului, activitățile sportive precum alergarea sunt permise în interiorul parcului, pe poteci special desemnate, sub supravegherea personalului administrației.