Summitul G8 de la Soci a fost anulat

Summitul G8 – programat în luna iunie în staţiunea rusă Soci – a fost anulat.

Întâlnirea va avea loc la Bruxelles.

Liderii G7, reuniți la Haga, au luat această decizie ca o reacție la hotărârea Rusiei de anexare a regiunii Crimeea.

La solicitarea preşedintelui american Barack Obama, liderii G7 vor analiza posibilitatea excluderii Rusiei, admisă în această organizaţie în 1998.

Liderul de la Casa Albă și-ar dori ca acest lucru – excluderea Rusiei din grupul ţărilor puternic industrializate – să apară în declarația formulată după summitul de la Haga.

‘Noi nu ne agățăm de acest format și nu ar fi o mare tragedie dacă nu ar mai exista G8’ – a fost răspunsul ministrului rus de externe Serghei Lavrov.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat în această dimineaţă că ţara sa intenţionează să continue legăturile cu statele din G8 la toate nivelurile.

În Crimeea, între timp, reprezentantul preşedintelui ucrainean în peninsulă și-a dat demisia.

Este nemulţumit de pasivitatea autorităţilor de la Kiev în legătură cu situaţia din această regiune.

‘Îmi dau demisia din funcţia de reprezentant al preşedintelui ucrainean. Mi-e rușine că sunt implicat în această situaţie’ – a declarat oficialul.

Pe de altă parte, tătarii din Crimeea vor să organizeze un referendum pentru a-şi defini poziţia, după anexarea regiunii de către Rusia.

Apartenenţa teritorială a peninsulei nu va fi abordată, ci mai degrabă ‘formele de co-existenţă’, susține liderul comunităţii tătare.