Confidenţialitate

Summit NATO: SUA trimit aproape 1.000 de militari în România de la începutul lui 2017

nato loc varsoviaSpre deosebire de Polonia și țările baltice, România nu are până la această oră angajamente sigure  din partea aliaților  că vor contribui cu trupe și logistică la brigada multinațională NATO ce va fi construită în România.

În schimb, țara noastră a primit o confirmare din partea Statelor UniteWashingtonul va trimite de la începutul anului viitor la Mihail Kogălniceanu aproape 1.000 de militari.

În timp ce statele baltice și Polonia au reușit să convingă țări precum Marea Britanie, Germania și Canada să trimită militari la ele, România încă negocieză.

Cu patru state aliate, după cum au declarat surse oficiale pentru Europa FM.

Unul dintre ele este și Polonia.

NATO VarsoviaLa conferința de presă susținută la începutul summitului, trimisul special Europa FM Anca Grădinaru l-a întrebat pe ministrul de Externe polonez, Kamil Waszczykowski, dacă țara sa va contribui sau nu la brigada multinațională NATO ce va fi înființată în România și care ar trebui să fie formată din 5.000 de militari din țările aliate.

A răspuns că Polonia va contribui la mai multe structuri, însă la care, în ce formă și în ce cuantum va preciza ministrul Apărării polonez mai târziu.

”Vom contribui la diferite structuri, dar vă rog să îmi permiteți să las acest privilegiu ministrului Apărării să anunțe când, cum și în ce țări va trimite Polonia militari”, a declarat Kamil Waszczykowski.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În schimb, Kamil Waszczykowski a precizat că în următorii ani, în Polonia ar putea ajunge până la 10.000 de militari din țările aliate din cauza amenințărilor Rusiei.

Revenind la România, Statele Unite au confirmat neoficial, deocamdată, că la începutul anului viitor în România, la baza de la Mihail Kogălniceanu vor ajunge până la 1.000 de militari americani.

Aceștia nu vor face parte din brigada multinațională NATO ce va fi înființată, ci sunt parte a programului american, în valoare de 3,4 miliarde de dolari de extindere a apărării în Europa.

Este vorba despre dislocarea unei noi brigăzi mecanizate ce va fi desfășurata în Europa pe lângă cele trei existente.

Iar din această brigadă mecanizată vor face parte și forțele ce vor ajunge în România.

GALERIE FOTO – SUMMIT NATO VARȘOVIA

NATO avion

nato jurnalisti

NATO summit

nato summit 2

nato varsovia 2