Summit extraordinar al UE pe tema crizei din Belarus

Liderii statelor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare se vor reuni miercuri, într-o sesiune extraordinară prin videoconferinţă, pentru a discuta despre situaţia din Belarus, anunţă preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Voi convoca o întâlnire a membrilor Consiliului European, miercuri la ora 12.00 (13.00, ora României), pentru a discuta despre situaţia din Belarus”, a anunţat Charles Michel prin Twitter.

„Cetăţenii Belarusului au dreptul de a decide asupra propriului viitor şi de a-şi alege liber liderul. Violenţele împotriva protestatarilor sunt inacceptabile şi nu pot fi permise”, a afirmat Charles Michel.

Germania, care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a avertizat luni că va extinde sancţiunile asupra oficialilor din Belarus, în contextul acţiunilor de reprimare a protestelor.

La rândul său, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a îndemnat Uniunea Europeană să susţină opoziţia din Belarus. „Uniunea Europeană trebuie să se mobilizeze de partea sutelor de mii de cetăţeni ai Belarusului care protestează paşnic pentru a li se respecta drepturile, libertatea şi suveranitatea”, a declarat Emmanuel Macron.

Cel puţin doi protestatari au murit, iar câteva mii au fost reţinuţi în cursul demonstraţiilor izbucnite după scrutinul prezidenţial din Belarus.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat vineri impunerea de sancţiuni regimului de la Minsk.

Rusia a anunţat duminică dimineaţă că i-a transmis lui Aleksandr Lukaşenko disponibilitatea de a oferi asistenţă militară în caz de necesitate, în contextul protestelor.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS