Confidenţialitate

Suedia recunoaște că a eșuat în a proteja vârstnicii în fața COVID-19

Suedia, unde restricţiile pentru încetinirea noului tip de coronavirus sunt mai lejere decât în alte țări europene, recunoaşte că a eşuat în a proteja vârstnicii.

Dintre cele aproape 3.200 de decese înregistrate în statul nordic de la începutul epidemiei, aproape jumătate au avut loc în căminele pentru seniori, relatează France Presse.

Depășite de situație, unele aziluri au preferat să nu mai funcţioneze, iar altele se confruntă o lipsă acută de personal.

Principalul sindicat suedez al angajaţilor municipali, Kommunal, denunţă condiţiile precare de muncă . Potrivit estimărilor organizaţiei, în martie, circa 40% din personalul azilurilor de bătrâni din Stockholm era format din lucrători necalificaţi, angajaţi pe baza unor contracte pe termen scurt şi plătiţi cu ora.

Potrivit unor mărturii, unii vârstnici au fost de asemenea contaminaţi în timpul spitalizării lor pentru alte afecțiuni, revenind apoi în cămine unde au răspândit virusul.

La 28 aprilie, 90% dintre victimele coronavirusului din Suedia aveau cel puţin 70 de ani.

“Nu am reuşit să ne protejăm bătrânii (…). Este un eşec pentru întreaga noastră societate. Trebuie să tragem învăţăminte din asta, această pandemie nu s-a încheiat încă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Lena Hallengren.

În faţa crizei sanitare, Suedia a menţinut deschise şcolile, cafenelele şi restaurantele.

Autorităţile îi îndeamnă pe cetăţeni să-şi asume responsabilităţile şi să urmeze recomandările autorităţilor sanitare.

În regiunea Stockholm, epicentrul virusului în Suedia, peste jumătate dintre azilurile de bătrâni au înregistrat până acum cazuri de COVID-19.