Confidenţialitate

Suedia, acuzată de Comisia de Politică Externă din Senat că nu rezolvă situația familiei Samson deși statul român a făcut solicitări repetate în acest sens | AUDIO

Membrii Comisiei de Politică Externă din Senat acuză Suedia că nu răspunde solicitărilor repetate ale statului român de a rezolva situația familiei Samson. Cele două fete ale cuplului au fost preluate de autorități de peste un an și jumătate. Șeful Comisiei senatoriale, Titus Corlățean, spune că s-au făcut demersuri în toată această perioadă, dar autoritățile suedeze nu permit reunirea familiei. Una dintre fete a încercat repetat să se sinucidă, acuză Corlățean.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Drama familiei Samson a început în decembrie 2022 când fetele de 10 și 11 ani au fost luate de către asistența socială suedeză de la școală.

Motivul? Una dintre fete le-ar fi cerut părinților să-i cumpere machiaj și un smartphone. Pentru ca aceștia au refuzat, fata a spus la școală că suferă de acte de violență în familie.

Senatorul Titus Corlățean: „Asistența socială fără niciun fel de verificare vine și ridică fetele”.

Autoritățile suedeze au refuzat să asculte explicația celeilalte adolescente, acuză președintele comisie de politică externă din Senat. Așa s-a ajuns ca fetele să fie separate de familie, să nu-și mai vadă părinții și să ajungă la familii suedeze în încercarea statului de a le integra.

„Copiilor li se spune că părinții au spus că nu vor să le mai vadă, iar părinților li se spune că fetele nu vor să-i mai vadă. S-a ajuns la a patra familie de încredințare pentru fiecare copil în parte”, a mai spus Titus Corlățean.

De la începutul dramei statul român a încercat pe mai multe căi să resolve situația, dar s-a lovit de opacitatea autorităților suedeze, mai spune Titus Corlățean. Una dintre fete a încercat repetat să se sinucidă mai spune acesta.

„A fost înregistrată cea de-a cincea tentativă de sinucidere. A fost oprită de familia de încredințare, a fost sesizată poliția, dusă din nou la serviciul de psihiatrie”, a adăugat senatorul Titus Corlățean.

Șeful comisiei pentru politică externă din Senat spune că va apela la toate căile și toți partenerii interni și externi pentru a reuni familia Samson.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Un autocar în care se aflau zeci de copii, implicat într-un accident în Constanța | Sunt 3 răniți