Suedezii si francezii – alta viata dupa serviciu

Angajații francezi nu mai au voie să trimită email-uri după ora 18, iar suedezii testează un program de lucru de doar 6 ore.

Sunt doar câteva dintre țările europene care au luat mai multe măsuri prin care să nu mai fie afectată productivitatea angajaților și să nu le mai fie pusă în pericol sănătatea.

Aceste politici au ca scop promovarea unui echilibru între muncă și viața privată, scrie Huffington Post.

În Franța, grație unui acord semnat între patronate și sindicate, 250 de mii de angajați din sectorul IT și cel al serviciilor de consultanță sunt încurajați să evite orice activitate de birou, după ce își termină programul.

Mai exact, ei își vor închide telefoanele de serviciu după ora 18 și nu vor mai accesa adrese de mail folosite la muncă.

Suedezii merg pe principiul că mai multe ore petrecute la serviciu nu înseamnă neapărat o mai mare productivitate. Așa că autoritățile din orașul suedez Gothenburg vor realiza un experiment și îi vor ține pe angajați la lucru 6 ore, în loc de 8.

Danemarca si Finlanda mizează, în schimb, pe facilitățile acordate parinților.

Danezii işi pot lua un an concediu plătit pentru ingrijirea copilului, iar în Finlanda toţi parinţii au acces la centre de ingrijire pentru copii subvenţionate de stat.