Confidenţialitate


Sucurile de fructe: principalul factor de obezitate la copii, avertizează medicul Mihaela Bilic


Sucurile de fructe: principalul factor de obezitate la copii, avertizează medicul Mihaela Bilic

Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic a vorbit, duminică în emisiunea Medium Rare a lui Adi Hădean, despre riscurile la care ne expunem copiii dacă nu îi învățăm să dobândească obiceiuri alimentare sănătoase încă din primii ani de viață, dar și despre greșelile frecvente care se fac în privința dietelor.

„E foarte greu pentru părinți de pus în practică, dar trebuie cu orice preț să ne dăm silința să  lăsăm copiii să fie instinctivi, adică un copil mănâncă, până la 5 ani, cât îi este foame și se oprește când s-a săturat, nu putem spune noi din exterior cât înseamnă mult sau puțin pentru el.

Responsabilitatea părinților este să le dea alimente de bază, banale, rudimentare, adică să fie cât mai puțin procesate. Acest ABC de nutriție trebuie deprins de acasă”, a spus medicul nutriționist.

„În momentul în care faci o ciorbă, o tocăniță sau paste cu un sos, nu dai niciodată greș. Copiii nu se îngrașă din mâncarea gătită, ci din momentul în care încep să dezvolte preferințe pentru alimentele ambalate, care sunt extrem de concentrate, într-un volum mic și pe care ei nu le pot aprecia din punct de vedere caloric. Lui i se pare că a mâncat puțin ca volum, dar de fapt a consumat foarte multe calorii”, a explicat Mihaela Bilic.

Ea a atras atenția și asupra pericolului pe care îl reprezintă sucurile de fructe: „Trebuie avută foarte mare grijă la transformarea fructelor în suc pentru că provoacă obezitate la copii. Noi bem sucul de fructe ca pe apă, iar fructoza aceea obosește ficatul și se transformă aproape toată în grăsime abdominală. Fructele trebuie mâncate, mestecate, nu băute cu paiul! E foarte important. Părinții, în disperarea lor, dau suc copiilor ca să bifeze că au mâncat fructe, dar fructele nu sunt un aliment de bază, legumele sunt”, a explicat Mihaela Bilic.

Cât privește obezitatea la adulți, nutriționista spune că printre principalele cauze se află stresul, care provoacă mâncatul emoțional: „Stresul îmbolnăvește, dezechilibrează, aș spune chiar că kilogramele în plus sunt o boală a sufletului.

Noi ne trezim că mâncăm compulsiv sau căutăm confortul în mâncare, pentru că e vorba de o energie negativă în organism pe care amărâtul nostru creier caută să o echilibreze, să o neutralizeze cu ajutorul mâncării.  Moderația este cel mai greu lucru în ziua de azi.

Crezul meu de bază este – puțin din tot -. În momentul în care începi să faci extremism alimentar, să elimini cu totul anumite grupe alimentare, să gătești numai într-un anumit fel, să nu combini alimentele între ele, atunci ești pierdut”, a mai spus Mihaela Bilic.

Interviul integral poate fi urmărit aici.


Ultimele stiri
Grecia: Consecințele furtunii Byron în sud-estul Greciei. Străzi inundate și drumuri blocate în Atena. Școlile au fost închise…

Centrala electrică de la Brazi a fost repornită, însă funcționează la capacitate redusă. Ivan: „Suntem pregătiți pentru a…

România în Direct. Alegerile din București. Cine poate repara orașul? | VIDEO

Secţiile Unite ale Curții Supreme sesizează CCR cu privire la proiectul de lege privind pensiile magistraților

STUDIU: 65% dintre români se așteaptă la cheltuieli mai mari de Crăciun față de anul trecut | AUDIO

Furnizarea apei va fi reluată în județul Prahova în următoarele zile, anunță prefectul județului. DSP a prelevat probe…

Israel a primit aprobarea pentru a participa la ediția din 2026 a concursului Eurovision. Patru televiziuni publice anunță…

Ungaria: Viktor Orban anunță creșterea cu 11% a salariului minim în 2026 | AUDIO

Statele Unite permit tranzacţiile cu benzinăriile Lukoil din afara Rusiei până la sfârşitul lunii aprilie

Neamț: Autocamion cuprins de flăcări în mers, în comuna Pipirig | VIDEO