Confidenţialitate

Suceava: Minerii de la exploatările de uraniu au renunțat la protest

Minerii de la exploatările de uraniu din județul Suceava au încetat protestul demarat acum zece zile. Conflictul de muncă a fost stins după ce Guvernul a emis o Hotărâre prin care oamenilor le-au fost acordate drepturile salariale restante.

Oamenii au stat blocați în subteran aproape pe toată perioada protestului, iar în ultima zi au intrat și în greva foamei.

Prin Hotărârea de Guvern emisă joi seară și publicată în Monitorul Oficial, s-a stabilit ca fiecare miner să primească suma de 4.050 de lei.

Banii reprezintă suplimentul alimentar antidot, în valoare de 30 de lei/zi, care nu mai fusese plătit de un an de zile.

Decizia a venit după negocieri îndelungate între reprezentanții sindicatelor și cei ai Ministerului Energiei și Companiei Naționale a Uraniului.

Protestul nu s-a încheiat joi seară, ci vineri la amiază. Și asta pentru că s-a dorit trimiterea minerilor în concediu de odihnă pentru următoarele două săptămâni.

Oamenii au anunțat că nu sunt de acord cu această decizie și au precizat că sunt dispuși să continue protestele. În final, s-a renunțat la această intenție, iar minerii vor reveni la lucru începând de luni.