Confidenţialitate

Suceava: Cercetări finalizate în dosarul ” fabrică de permise auto “

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au finalizat cercetările într-un al treilea dosar care vizează așa numita fabrică de permise auto de la Suceava. În acest dosar au fost trimise în judecată nu mai puțin de 34 de persoane, în frunte cu fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, considerat inițiatorul grupării infracționale, dar și principalul beneficiar al sumelor primite drept mită.

Printre cele 34 de persoane trimise în judecată se numără angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, instructori și intermediari ai școlilor de șoferi. Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2020, membrii grupării ar fi permis fraudarea probei teoretice a examenului de obținere a permisului de conducător auto de către un număr de 235 de candidați.

Prima metodă de fraudare, denumită “Șopteala“, consta în comunicarea directă, pe un ton scăzut și în mod conspirat, a răspunsurilor corecte către candidat. De acest aspect se ocupa comisarul-șef Radu Obreja, fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava.

Pentru a doua metodă, “Vesta de blugi”, erau utilizate echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio-video, pe care candidatul le avea camuflate într-o vestă specială. Pentru răspunsul la fiecare întrebare, membrii grupării percepeau câte 100 de euro, iar acolo unde era vorba de candidați din alte județe sau cu educație precară sumele creșteau. Procurorii anticorupție au anunțat că în acest amplu caz nu au finalizat încă ancheta, iar fraudarea probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere va face obiectul unui alt dosar penal.