Confidenţialitate

Suceava – Cazul tinerei care a murit după ce familia sa a refuzat transfuzia cu sânge, anchetat de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul fetei în vârstă de 19 de ani din județul Suceava care a murit la spital după ce familia sa a refuzat transfuzia de sânge.

Familie tinerei aparține cultului Martorii lui Iehova și nu a fost de acord cA fata lor să primească sânge din motive religioase.

Chiar dacă medicii au aprobat, într-un final, transfuzia de sânge și fără acordul familiei – pentru fată a fost prea târziu: ea s-a stins din viață în momentul în care se pregătea transferul la un alt spital.

 

Tânăra din comuna suceveană Ciprian Porumbescu a ajuns la spital în stare gravă cu multiple traumatisme, dar și fracturi de femur la ambele picioare.

Mașina în care se afla a rămas blocată pe calea ferată și a fost lovită în plin de o locomotivă.

Medicii au decis să o opereze la ambele picioare. Pentru ca intervenția să decurgă așa cum trebuie, fata avea nevoie să primească sânge, însă familia sa – membră a cultului Martorii lui Iehova – s-a opus categoric.

Directorul medical al Spitalului de Urgență din Suceava – Tiberiu Brădățan – spune că s-a format o comisie care putea interveni și fără acceptul familiei, însă rudele au solicitat transferul la un alt spital.   Pentru tânără a fost însă prea târziu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Cultul religios Martorii lui Iehova este recunoscut de statul român din anul 2006. Membrii săi acceptă intervențiile chirurgicale, dar nu și transfuziile.

Legea ar trebuie schimbată – e de părere și doctorul Tiberiu Brădățan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în acest caz și a început o anchetă pentru a stabili dacă drepturile pacienților au fost încălcate.