Subiectele la BAC, proba la limba și literatura română

Încălzire pentru Bacalaureat! 345.000 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a au început testele de simulare a examenului de Bacalaureat. Prima probă pe care au susţinut-o a fost cea scrisă la limba şi literatura română.

Subiectele au fost diferite, în funcție de profilul și specializarea elevilor. Astfel, elevii de clasa a XI-a, de la profilul Real-tehnologic şi vocaţional, au primit, la primul subiect, poezia „Nici luna luminoasă, nici stelele din ceri” de Mihai Eminescu. Pornind de la acest text, au avut de rezolvat nouă cerințe, precum găsirea unor sinonime, identificarea motivelor literare și comentarea primei strofe.

La al doilea subiect, au avut de scris un text argumentativ despre utilitatea telefoanelor mobile pentru omul contemporan, iar la ultimul subiect – de redactat un eseu de maximum 900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea despre lume într-un basm cult studiat.

Elevii de clasa a XII-a de la profilul Real au avut de rezolvat nouă cerințe, la primul subiect, pornind de la poezia „În seara asta” de Adrian Maniu. La subiectul al II-lea, elevii au redactat un text argumentativ despre rolul dezbaterilor publice în adoptarea unor legi, iar la subiectul al III-lea cerința a fost redactarea unui eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau George Călinescu.

La profilul Uman, elevii de a XII-a au avut de evidențiat relația dintre două personaje într-un roman psihologic sau un roman al experienței studiat.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS