Sub supravegherea nopții – conferință susținută de George Banu la Teatrul ”Regina Maria” din Oradea

Festivalul Internațional de Teatru Oradea 2014 organizează vineri, 26 septembrie 2014, de la ora 12.00, în foaierul teatrului, conferința Sub supravegherea nopții, prezentată de George Banu.

George Banu a consacrat un volum Nocturnelor (teatru și pictură) apărut la editura Nemira, a conceput un ciclu de emisiuni la Televiziunea Română plasate de asemenea sub semnul Nopților și a conceput, la muzeul din Cluj-Napoca, două expoziții: Noptile muzeului și Nopțile lui Silviu Purcărete.

Conferința, organizată cu ocazia spectacolului semnat de Gavriil Pinte (În inima nopții- Episodul Hamlet, premiera pe 26 septembrie) evocă ambivalența nopții: ea poate fi binefăcătoare sau, dimpotrivă, ocazie de neliniști politice, metafizice. Omul se definește în contextul acestei supravegheri nocturne care e prezentă în artă, de la Shakespeare și Caravaggio la Maeterlinck, Cehov sau Caspar David Friedrich.

George Banu este teatrolog și profesor universitar român stabilit la Paris.

Din 2013 este membru de onoare al Academiei Române.

Este profesor de teatrologie la Sorbona – Paris, Franța, unde s-a stabilit în 1973.

De asemenea, este profesor la Universitatea Louvain la Neuve din Belgia. Între 1991-2000 a fost director al Academiei Experimentale de Teatru.

Este membru UNITER și președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (după ce a fost ales de trei ori președinte).