Confidenţialitate

SUA vor ajuta Ucraina cu sisteme avansate de apărare aeriană, transmite Casa Albă, după atacurile recente ale Rusiei

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și cancelarul german Olaf Scholz au convenit asupra organizării unei reuniuni de urgenţă în cadrul G7. Kievul vrea ca aliații occidentali să sporească și mai mult presiunea sancțiunilor economice asupra Kremlinului și, totodată, să sprijine refacerea infrastructurii ucrainene distruse de război.

În acest context, președintele american Joe Biden îi promite lui Volodimir Zelenski sisteme avansate de apărare antiaeriană.

Uniunea Europeană a numit noile atacuri ca fiind „barbare”.

România s-a alăturat cancelariilor lumii care au condamnat Rusia.

Ministerul Apărării de la București a informat Alianța Nord-Atlantică despre cele 3 rachete care, lansate din Marea Neagră, au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova înainte de a pica în Ucraina.

Chișinăul a criticat Moscova pentru ceea ce a numit un gest „inacceptabil”. Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova a fost convocat de urgenţă pentru explicaţii.

Preşedintele ucrainean a declarat luni seară că a vorbit cu preşedintele american Joe Biden despre apărarea anti-aeriană după aceste atacuri cu rachete. „În prezent, acesta este prioritatea numărul unu în cooperarea noastră în domeniul apărării”, a scris Zelenski pe Telegram.

Joe Biden i-a promis liderul de la Kiev că „va continua să furnizeze Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Din motive de securitate, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a anunţat că întrerupe operaţiunile din Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră Ucraina responsabilă pentru explozia care a avariat, în weekend, podul care asigură legătura între Federație și Peninsula Crimeea, anexată în urmă cu 8 ani.

Vicepreşedinte al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Moscova, Dmitri Med-vedev a cerut înlăturarea „regimului” de la Kiev.

Citește și: Activistul Radu Hossu: „Peste 100 de rachete au lovit azi Ucraina în puncte civile. Ucrainenii se așteaptă la ce este mai rău” | AUDIO

Foto: Twitter / Viktor Kravchuk