Confidenţialitate

SUA: Undă verde pentru inițierea procedurii de suspendare a președintelui Trump | VIDEO

Camera Reprezentanţilor a aprobat, joi, în mod formal și fără vreo obiecție, investigaţia care ar putea conduce la iniţierea procedurii de destituire lui Donald Trump din funcția de preşedinte al SUA.

Moţiunea, care prevede desfăşurarea de audieri parlamentare publice în cadrul anchetei care ar putea avea drept rezultat iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump, a fost adoptată în plen cu un raport de voturi de 232 la 196, relatează Mediafax, citând CNN.

Rezoluţia adoptată prevede “continuarea de către comisiile de profil a investigaţiilor aflate în curs pentru a se stabili dacă există dovezi suficiente pentru o decizie a Camerei Reprezentanţilor de a exercita puterea constituţională de iniţiere a procedurii de demitere preşedintelui Donald Trump”.

Înaintea acestui vot formal din plen, comisii parlamentare ale Camerei Reprezentanţilor, for aflat sub controlul opoziţiei democrate, lansaseră deja o investigaţie care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă a denunțat “cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria americană” și o “farsă” care, consideră el, va avea efecte asupra bursei americane.

Donald Trump, care în Senatul american se bucură de sprijinul majorității, este suspectat că i-a cerut omologului ucrainean să intervină pentru anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor a trimis citaţii prin care le solicită unor membri ai Administraţiei de la Washington participarea la audieri şi furnizarea documentelor referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu actualul regim de la Kiev.

Ca reacţie, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.

Fost consilier prezidențial în domeniul securităţii naţionale de la Casa Albă, John Bolton a fost convocat, săptămâna viitoare, la audieri în comisiile din Camera reprezentanţilor însărcinate cu această anchetă.