Confidenţialitate

SUA au permis Ucrainei să folosească limitat arme americane pe teritoriul Rusiei, „cu scopul de a contraataca în regiunea Harkov” | AUDIO

Preşedintele Joe Biden a dat undă verde Ucrainei să lovească  – cu arme americane –  ţinte pe teritoriul rusesc, lângă oraşul Harkov, în anumite condiţii, a declarat un responsabil american, citat de agenția France Presse. Liderul de la Casa Albă a refuzat să facă acest lucru până în prezent.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Preşedintele a dat echipei sale misiunea de a se asigura că Ucraina poate folosi armele americane cu scopul de a contraataca în regiunea Harkov, astfel încât să riposteze atunci când forţele ruse le atacă sau se pregătesc să le atace”, a spus sursa citată.

Oficialul a adăugat, sub protecţia anonimatului, că „Statele Unite continuă să se opună atacurilor ucrainene în adâncimea teritoriului rus, folosind rachetele cu rază lungă de acţiune”, a subliniat acesta. Rachetele cu rază lungă de acţiune furnizate de americani Ucrainei sunt capabile să ajungă la o distanţă de până la 300 de kilometri.

Oraşul Harkov, în estul Ucrainei, este ţinta aproape zilnică a bombardamentelor care vin în principal de pe teritoriul Rusiei.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a lăsat să se înţeleagă miercuri că Statele Unite şi-au schimbat poziţia în ceea ce priveşte loviturile ucrainene pe teritoriul rus.

„Pe măsură ce câmpul de luptă s-a schimbat, pe măsură ce Rusia şi-a modificat felul în care îşi conduce agresiunea, ne-am adaptat şi sunt încrezător că vom continua să facem acest lucru”, a spus șeful diplomației americane în timpul vizitei pe care a facut-o în Republica Moldova.

NATO propune capitalelor occidentale să ridice restricţiile privind utilizarea armelor furnizate Ucrainei pentru lupta împotriva Rusiei, potrivit secretarului general, Jens Stoltenberg, o poziţie la care au aderat mai multe ţări, printre care Franţa.

Pe de altă parte, președintele Vladimir Putin a ameninţat Europa cu „consecinţe grave” dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte din Rusia.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Donald Trump, găsit vinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare într-un proces penal istoric. Sentința va fi anunțată pe 11 iulie | AUDIO