Confidenţialitate

Donald Trump, găsit vinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare într-un proces penal istoric. Sentința va fi anunțată pe 11 iulie | AUDIO

În Statele Unite, Donald Trump a fost găsit vinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare în procesul său penal care s-a judecat la New York. Este primul fost preşedinte găsit vinovat de un tribunal penal. Donald Trump a fost găsit vinovat pentru că a făcut plăți ascunse către o vedetă de filme pentru adulți în timpul campaniei prezidenţiale din 2016. Judecătorul a stabilit că sentinţa va fi anunţată pe 11 iulie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După două zile de deliberări, cei 12 juraţi l-au declarat în unanimitate pe Donald Trump vinovat de toate cele 34 de infracţiuni de falsificare de documente contabile, menite să ascundă o plată de 130.000 de dolari către actriţa de filme pentru adulți Stormy Daniels pentru a evita un scandal sexual la sfârşitul campaniei sale prezidenţiale din 2016.

Acest verdict, fără precedent şi cu consecinţe politice imprevizibile, nu îl va împiedica pe miliardarul republican să fie candidat la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, împotriva democratului Joe Biden, chiar şi în cazul unei condamnări la închisoare.

La ieşirea din sala de judecată unde a venit în fiecare zi de la jumătatea lui aprilie, fostul președinte a denunţat un proces “trucat”, o “ruşine”, şi a dat asigurări că “verdictul adevărat” va veni pe 5 noiembrie.

Sentinţa judecătorului de la tribunalul din Manhattan va fi anunţată pe 11 iulie, cu patru zile înainte de convenţia Partidului Republican care urmează să-l nominalizeze pe Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, drept candidat al dreptei americane la prezidenţiale.  Între timp, el rămâne liber.  Teoretic, Donald Trump riscă până la patru ani de închisoare, posibil însoţiţi de o amendă. Dar judecătorul poate pronunţa şi o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare, sau chiar muncă în folosul comunităţii.

Reacția administrației de la Washington după verdictul în dosarul lui Donald Trump

Casa Albă „respectă legea” şi „nu face niciun alt comentariu”, a afirmat unul dintre purtătorii de cuvânt ai acesteia.

Preşedintele Joe Biden nu a făcut niciun comentariu legat de acest verdict.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Dragoș Tudorache: România nu va intra total în Schengen în 2024 | VIDEO