Confidenţialitate

SUA: Trump anunță că va folosi armata pentru a pune capăt protestelor | VIDEO

În prima sa declaraţie de presă de la escaladarea protestelor violente, preşedintele american a anunțat că va folosi armata pentru a liniști spiritele.

Donald Trump a avertizat că va mobiliza toate resursele federale disponibile, civile şi militare, pentru a opri revoltele și actele de vandalism.

„Prima şi cea mai înaltă datorie a mea ca preşedinte este să apăr marea noastră ţară şi poporul american. Am depus jurământ pentru a susţine legile naţiunii noastre şi asta voi face”, a spus liderul de la Casa Albă în debutul discursului.

„Punem capăt revoltelor şi nelegiuirilor care s-au răspândit în toată ţara”, a continuat Donald Trump.

„Acestea nu sunt acte de protest paşnic. Acestea sunt acte de terorism intern. Distrugerea de vieţi nevinovate şi vărsarea de sânge nevinovat este o ofensă adusă umanităţii şi o crimă împotriva lui Dumnezeu”, a adăugat el.

În opinia sa, ceea ce s-a întâmplat în capitala Washington a fost o „nenorocire”.

Restricţiile se vor „aplica cu stricteţe”, a mai precizat președintele. Oricine încalcă regilile va fi “arestat, reţinut şi urmărit penal conform legii”.

Organizatorii „terorii” se vor confrunta cu pedepse penale severe şi pedepse îndelungate în închisoare, a precizat Donald Trump, menţionând gruparea Antifa.

„În timp ce vorbim, trimit mii şi mii de soldaţi puternic înarmaţi, personal militar şi ofiţeri de aplicare a legii pentru a opri revoltele, jafurile, vandalismul, atentatele şi distrugerea de bunuri”, a explicat președintele SUA, care a ținut să spună că “moartea lui George Floyd “nu va fi în zadar”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sunt preşedintele dumneavoastră de drept şi ordine şi un aliat al tuturor protestelor paşnice (…) Dar în ultimele zile naţiunea noastră a fost strânsă de anarhişti profesionişti, mafioţi violenţi, incendiari, jefuitori, criminali, revolte, Antifa şi alţii (…) Mai multe state şi guverne locale nu au reuşit să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja cetăţenii (…) Vindecarea nu ura. Justiţia, nu haosul. Aceasta este misiunea noastră şi vom reuşi 100 la sută. Vom reuşi. ​​Ţara noastră câştigă întotdeauna. Dacă răutatea sau violenţa domnesc, nimeni dintre noi nu este liber”, a insistat Donald Trump, care și-a încheiat declaraţia către naţiune spunând: „Acum o să-mi aduc omagiile într-un loc foarte, foarte special”, după care s-a îndreptat către biserica St. John’s din apropierea Casei Albe.

Anterior, președintele le-a transmis guvernatorilor că sunt „slabi” şi că s-au făcut de ruşine în faţa lumii din cauza răspunsurilor pe care le-au avut la proteste.

Moartea afro-americanului lui George Floyd, la 25 mai, asfixiat sub privirile trecătorilor de un polițist alb care îl arestase la Minneapolis, a generat violențe masive în numeroase oraşe americane pentru a 7-a noapte la rând.

O autopsie independentă a confirmat că victima a murit sufocată.

Cotidianul The New York Times a realizat o reconstituire a tragediei, pe baza imaginilor surprinse în timpul imobilizării brutale.

“O serie de acţiuni ale ofiţerilor s-au dovedit a fi fatale”, precizează publicaţia.

George Floyd fusese reclamat de vânzătorul unui magazin, care a sunat la 911 acuzând că bărbatul plătise ţigări cu un bancnotă de 20 de dolari falsificată.

La 17 minute după sosirea primului echipaj de poliţie, Floyd era în stare de inconştienţă, fiind imobilizat de trei agenţi de poliţie şi nemaiavând semne vitale.

“Imaginile relevă o serie de acţiuni care au încălcat politicile Departamentului de Poliţie din Minneapolis şi s-au dovedit a fi fatale, lăsându-l pe George Floyd în imposibilitatea de a respira, deşi atât el, cât şi martorii cereau ajutorul”, scrie NYT.

Agentul Derek Chauvin și-a ţinut genunchiul pe gâtul lui George Floyd timp 8 minute şi 46 de secunde, conform actului de inculpare.

Potrivit NYT, imaginile arată că polițistul nu a cedat nici măcar când victima sq îşi pierduse cunoştinţa, ţinându-o astfel încă un minut după sosirea paramedicilor.

A doua zi după tragedie, Poliţia din Minnesota i-a demis pe toţi cei patru membri din patrula respectivă.

Vineri, procurorul comitatului Hennepin a anunţat inculparea pentru crimă.

Luni, prima înfăţişare a lui Derek Chauvin în fața instanței a fost amânată.