Confidenţialitate

SUA: Prima înfăţişare în instanţă a poliţistului acuzat de uciderea lui George Floyd, amânată

Un tribunal din orașul american Minnesota a amânat, luni, prima înfăţişare a ofiţerului de poliţie Derek Chauvin, acuzat de uciderea unui bărbat de culoare neînarmat, pe al cărui gât a stat sprijinit cu geninchiul timp de aproape 9 minute.

George Floyd a murit asfixiat.

Tragedia a declanşat şase nopţi de proteste violente pe întreg cuprinsul Statelor Unite, redeschizând o mai veche rană a rasismului dincolo de Altantic.

Tulburările sociale s-au extins, în prezent, în 75 de orașe americane.

În multe cazuri, protestele au degenerat în confruntări sângeroase de stradă.

Autorităţile din mai multe orașe au decretat stare de asediu.

Derek Chauvin a fost transferat, între timp, într-o închisoare de maximă siguranță.

Presa a aflat că preşedintele SUA a fost dus vineri, pentru scurt timp, într-un buncăr securizat de la Casa Albă pe fondul protestelor.

Agenții de pază s-au temut că manifestanții violenți pot pătrunde în reședința prezidențială.

S-au înmulțit vocile care cer ca Donald Trump să se adreseze naţiunii, din Biroul Oval, şi să lanseze un apel la calm.

Descris drept un om generos care şi-a pierdut locul de muncă din cauza pandemiei, George Floyd a murit cu faţa la pământ, asifixat sub genunchiul unui poliţist în orașul Minneapolis, unde plecase din Texas pentru a începe o nouă viaţă.

”Toată lumea îl iubea pe fratele meu”, declara Philonese Floyd, marţi, la o zi după tragedia care a reprezentat scânteia unor manifestaţii în mai multe oraşe şi a relansat apeluri la despărţirea de un rasism ”sistemic” în America. ”Era un uriaş blând (…) Nu a făcut niciodată rău nimănui”, a declarat el la CNN.

George Floyd “era pur şi simplu un înger pe pământ”, a reacţionat iubita sa. ”Iar noi l-am diabolizat şi l-am ucis”, a declarat Courtney Ross, la CBS News.

Roxie Washington, mama fiicei lor în vârstă de 6 ani l-a prezentat ca pe un tată devotat.

În vârstă de 46 de ani, George Floyd a lucrat mai întâi ca şofer de camion în Minnesota, apoi ca agent de pază într-un restaurant, Conga Latin Bistro, înainte ca pandemia să-l lase făcă loc de muncă.

”Ne făcea să ne simţim în securitate”, a declarat pentru postul public de radio NPR Luz Maria Gonzalez, o clientă fidelă a localului. ”La sfârşitul serii spunea «Luz, am să aştept împreună cu tine până urci în taxi!”.

Alţii evocă paşii pe care-i făcea George Floyd pentru a-şi îmbunătăţi  viaţa.

Înalt fiind, George Floyd a strălucit mereu la baschet şi la fotbal american şi a a cochetat cu hip-hop-ul.

Vechi prieten de-al său, Stephen Jackson a devenit vedetă NBA. Ceea ce nu le-a afectat relația, dă asigurări sportivul.

”Ne spuneam Twin (geamăn)”, a declarat Jackson, vizibil emoţionat, într-o înregistrare video postată pe Instagram. ”El era pe cale să-şi schimbe viaţa”, mutându-se în Minnesota cu munca pentru a susţine nevoile copiilor săi, a declarat Stephen Jackson.

La 25 mai, după cum arată o înregistrare de mai multe minute care a devenit virală pe internet, George Floyd a murit după ce un poliţist l-a apăsat cu genunchiul pe gât, în timp ce era culcat pe burtă pe stradă, neînarmat şi încătuşat.

”Vă rog, vă rog! nu pot să respir”, au fost ultimele lui cuvinte.

Poliţia îl suspecta că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari pentru a cumpăra ţigări, după ce un angajat al unui magazin a sunat la numărul de urgenţă 911.