SUA: Tânără inculpată pentru divulgarea unui raport privind un atac informatic rus vizând alegerile

Procurorii  americani au anunţat că Reality Leigh Winner a recunoscut că a făcut public intenţionat documentul clasificat şi că a fost arestată pe 3 iunie, în Augusta, Georgia. Ea nu a pledat, însă, vinovată sau nevinovată și urmează să fie audiată joi pentru a se decide dacă rămâne în arest.

Tânăra în vârstă de 25 de ani, contractor la Pluribus International Corporation din Georgia, este acuzată că a “luat materiale clasificate de la un centru guvernamental şi le-a trimis unei publicaţii”

Un audit intern a arătat că Winner este una dintre cele şase persoane care au tipărit documentul, dar singura care a avut contacte pe e-mail cu publicaţia online, potrivit plângerii federale.

Documentele publicate ar fi fost cele folosite ca bază pentru un articol publicat luni de The Intercept, în care este detaliată o notă internă a Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA).

Nota NSA, datată 5 mai, oferă detalii despre un atac informatic lansat în 2016 de serviciile militare de informaţii ruse, GRU, asupra unui furnizor de software pentru votul din SUA.

Nu există nicio dovadă că voturile ar fi fost afectate de atac.

Surse din serviciile de informaţii au declarat că informaţia nu a schimbat evaluarea publicată în 2017 de comunitatea americană de informaţii, potrivit căreia “servicii ruse de informaţii au obţinut şi menţinut acces la elemente ale mai multor comisii electorale americane la nivel de stat sau local”.

Oamenii cărora le sunt încredinţate materiale clasificate şi care jură să le apere trebuie traşi la răspundere atunci când îşi încalcă obligaţiile”, a declarat Procurorul General adjunct Rod Rosenstein într-un comunicat.

Reality Leigh Winner riscă până la 10 de ani de închisoare.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, fondatorul WikiLeaks Julian Assange a cerut opiniei publice să o susţină pe Winner, adăugând că tânăra este “acuzată de curaj în încercarea de a ne ajuta să ştim”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS