SUA: Stocurile de ochelari pentru eclipsa totală de soare au fost epuizate

Americanii se pregătesc pentru ceea ce au numit ”eclipsa secolului”. Pe 21 august, va fi o eclipsă totală de soare, vizibilă pe întregul teritoriu american. Cu mai puțin de o săptămînă înainte, stocurile de ochelari speciali pentru observarea acestui fenomen rar sunt epuizate.

Eclipsa totală de soare va putea fi văzută luni, pe 21 august, de-a lungul unei fâșii de 110 de km lățime ce traversează Statele Unite, de pe coasta Pacificului până la Atlantic, din Oregon și până în Carolina de Sud. Fenomenul va avea o durată totală de o oră; în funcție de locul în care se vor afla, americanii vor putea observa eclipsa timp de maximum 2 minute și 40 de secunde. Luna se va suprapune perfect pe suprafața Soarelui, ceea ce va permite observarea întregii coroane solare, inclusiv porțiunile de jos, mai greu vizibile.

NASA recomandă populației să nu încerce să observe direct eclipsa, fără protecție corespunzătoare, și a insistat ca ochelarii cumpărați din comerț să întrunească condițiile necesare. De altfel, American Astronomical Society a creat o listă cu comercianții care vând ochelari cu normele de protecție cerute. Cei mai mulți au epuizat deja stocurile.

NASA recomandă să nu fie utilizate filtre de fabricație artizanală sau ochelari obișnuiți de soare, chiar dacă au lentile foarte închise la culoare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS