Confidenţialitate

SUA: Sistem de alertă pe smartphone în caz de cutremur

Sistemul de alertare ShakeAlert, creat de Institutul American de Geofizică (USGS) și Google, este disponibil pentru moment pe telefoanele cu Android din statul american California.

Sistemul foloseşte informaţiile colectate de sute de seismografe de pe teritoriul statului pentru a activa trimiterea alertelor care semnalează că ”o mişcare telurică a început şi un cutremur este iminent”, potrivit inițiatorilor proiectului, dezvolatt în parteneriat cu Google.

”Am văzut o oportunitate de a utiliza Android pentru a furniza oamenilor informaţii exacte şi utile legate de cutremure, atunci când le caută, dar şi avertizări cu câteva secunde înainte pentru a se pune la adăpost, atât ei cât şi cei dragi, în cazul în care este necesar”, a explicat Marc Stogaitis, inginer Google.

Pe blogul Google sunt oferite ilustrații cu modul în care ShakeAlert poate ajuta utilizatorii să se pună la adăpost în cazul unor seisme:

Utilizatorii de smartphone-uri Android au, de asemenea, posibilitatea de a participa la o reţea bazată pe colaborare pentru detectarea cutremurelor, telefoanele fiind echipate cu accelerometre, capabile să detecteze inclusiv seismele.

Creatorii ShakeAlert anunță pe blogul Google că în următoarele luni și pe parcursul anilor următori vor fi disponibile serviciile de alertare și în alte orașe și țări, nu doar în California.

Proiectul a fost demarat în California, pentru că acest stat este situat pe falia San Andreas şi se confruntă în mod regulat cu seisme.