SUA sistează ajutoarele către palestinieni

Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională a anunţat, vineri, că întrerupe toate programele de ajutorare a palestinienilor în Cisiordania şi Fâşia Gaza, relatează Al Jazeera.

ACTA (Anti-Terrorism Clarification Act), o lege care a intrat în vigoare la 31 ianuarie, autorizează administraţia de la Washington să intenteze procese în tribunale americane împotriva oricărei entităţi străine care beneficiază de un ajutor american şi care este suspectată de complicitate la „acte de război”.

Autoritatea Palestiniană a anunţat că refuză, începând cu luna februarie, ajutoarele de la guvernul american, pentru a nu se expune prevederilor noului act.

„Suspendarea ajutorării poporului nostru în sectoare esenţiale ca sănătatea şi educaţia, va avea un impact negativ asupra tuturor şi va amplifica instabilitatea”, a declarat un purtător de cuvânt al liderului palestinian Mahmoud Abbas.

În Fâşia Gaza, un reprezentant al mişcării Hamas a denunţat gestul SUA.

Agenţiile umanitare din teritoriile palestiniene se plâng de o reducere a sprijinului financiar internaţional.

Sistarea fondurilor este văzută ca un mijloc de presiune asupra liderilor palestinieni pentru a relua negocierile de pace cu israelienii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS