SUA: Sapunurile antibacteriene pot crea probleme

Agenția americană pentru produse alimentare și farmaceutice le cere producătorilor de săpunuri antibacteriene să vină cu studii care să demonstreze eficiența acestor produse față de cele obișnuite.

Agenția americană pentru produse alimentare și farmaceutice le cere producătorilor de săpunuri antibacteriene să vină cu studii care să demonstreze eficiența acestor produse față de cele obișnuite. În caz contrar, trebuie să modifice formula săpunurilor sau etichetarea lor pentru a rămâne pe piață.

Medicii susțin că săpunurile antibacteriene pot crea probleme dacă sunt utilizate pe termen lung. Săpunurile antibacteriene sunt eficiente pentru că omoară germenii de pe piele care ne pot îmbolnăvi – a declarat pentru Associeted Press, Brian Sansoni, reprezentantul Institutului American pentru Curăţenie. E contrazis însă de alți specialiști, care susțin că aceste săpunuri nu sunt nici eficiente și nici benefice.

De altfel, jurnaliștii ABS News au făcut un test în laboratorul Universității Maryland. Participanții la studiu s-au spălat, unii cu săpun antibacterian, ceilalți cu săpun obișnuit, după ce palmele le-au fost contaminate cu diverse bacterii.

Săpunul antibacterian a eliminat 75 la sută dintre bacterii, cel obișnuit, la fel. Deci nicio diferență imediată – relatează jurnaliștii ABC News.

De altfel, studii efectuate de oameni de știință arată că folosirea pe termen lung a săpunului antibacterian duce la uscarea pielii, iar unele substanțe cum ar fi triclocarban sau triclosan ar putea provoca dereglări hormonale și rezistență la antibiotice.