Confidenţialitate

SUA ridică sancţiunile impuse Turciei

Preşedintele Statelor Unite ale Americii a anunţat, miercuri, ridicarea sancţiunilor impuse Turciei, la jumătatea lunii, după lansarea ofensivei armate în nordul Siriei.

”I-am solicitat secretarului Trezoreriei să ridice toate sancţiunile impuse, la 14 octombrie, ca reacţie faţă de ofensiva Turciei”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Donald Trump a mai spus că un număr redus de trupe americane vor rămâne în Siria în zonele cu petrol, dar a adăugat că va lăsa pe altcineva să se bată pentru acest “nisip stropit îndelung cu sânge”.

La solicitarea Washingtonului, Ankara a acceptat un armistițiu care le-a permis milițiilor kurde, foştii aliaţi ai SUA în lupta contra grupării jihadiste Stat Islamic, să se retragă de la frontiera turco-siriană. În respectiva zonă, ar urma să fie găzduiți cei aproape 4 milioane de refugiați sirieni pe care îi găzduiește, în prezent, Turcia.

Marți seară, Ankara a anunțat că „nu are nevoie” să reia ofensiva armată.

Donald Trump a calificat, miercuri, drep un ”mare succes” crearea unei ”zone de securitate” în Siria.

Mai mult de o sută de prizonieri din cadrul ISIS au evadat în Siria de la începutul ofensivei turce împotriva kurzilor, în nordul ţării, a declarat miercuri un oficial american de rang înalt, relatează AFP. ”Nu ştim unde se află”, a declarat emisarul american pentru Siria James Jeffrey într-o audiere în Comisia Afacerilor Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor.