Confidenţialitate

SUA: Rezoluția pentru destituirea președintelui Trump, în dezbaterea Camerei Reprezentanților

Camera Reprezentanților dezbate, miercuri, rezoluția prin care democrații cer destituirea republicanului Donald Trump din funcția de președinte pentru “incitare la insurecție” în cazul recentelor violențe de la Capitoliu.

Săptămâna trecută, susținători ai acestuia au luat cu asalt clădirea Congresului american, incidente sângeroase în urma cărora au murit 5 persoane. La momentul respectiv, în incintă se desfășura ședința de validare a victoriei în alegerile prezidențiale a democratului Joe Biden.

Liderul de la Casa Albă neagă că ar fi incitat la violențe și se consideră victima unei “vânători de vrăjitoare”.

Tot mai mulţi republicani din Congres au susţinut public punerea sub acuzare a preşedintelui înainte de votul de miercuri, notează NBC.

Vicepreședintele Mike Pence, care a fost una dintre ţintele mişcării violente din 6 ianuarie de la Capitoliu, a refuzat să se folosească de 25 din Constituţia americană pentru a-l forţa pe Donald Trump să părăsească funcţia cu câteva zile înainte ca mandatul să i se încheie oficial, la 20 ianuarie.

Susţinătorii președintelui cer, în schimb, demisia lui Mike Pence. Scenariul unei destituiri nu pare posibil, întrucât el a fost ales în 2016 pe acelaşi ”ticket” cu Donald Trump.

Violențele de la Capitoliu au atras condamnare internațională.

Actualul șef al diplomației americane, Mike Pompeo, şi-a anulat marţi, în ultimul moment, un turneu în Europa, după ce mai mulți oficiali europeni de rang înalt au refuzat să se întâlnească cu el, au declarat surse apropiate situaţiei. Departamentul de Stat a refuzat să facă vreun comentariu.

Doi agenţi din cadrul Poliţiei Capitoliului au fost suspendaţi din funcţie, iar alţi 15 sunt vizaţi de o anchetă referitoare la comportamentul acestora în timpul atacului de miercurea trecută.

Donald Trump se războiește, în tot acest timp, cu platformele online.

Facebook i-a suspendat acestuia contul pe perioadă nedeterminată, iar Twitter i-a interzis complet accesul. La rândul său, video YouTube a blocat canalul preşedintelui american în exercițiu pentru cel puţin 7 zile, invocând riscul de incitare la violenţă.