Confidenţialitate

SUA: Procesul lui Trump, la faza pledoariilor finale

Procesul de inculpare a fostului preşedinte american Donald Trump a intrat, sâmbătă, în faza pledoariilor finale ale celor două părţi.

Va fi, foarte probabil, ultima sesiune a celui mai rapid proces de impeachment din istoria SUA, potrivit The Guardian.

Democraţii vor insista că, prin cuvintele şi acţiunile sale din ziua de 6 ianuarie, republicanul a “incitat mulţimea la insurecţie”, iar apoi nu a reuşit să intervină şi să oprească violențele.

În opinia lor, achitarea lui Donald Trump ar crea un precedent.

În achimb, avocaţii acestuia vor susţine că procesul nu este constituţional, întrucât un fost preşedinte nu poate şi nu ar trebui să fie inculpat, și că nu poate fi considerat responsabil pentru acţiunile susținătorilor săi.

Inculparea necesită două treimi din voturile Senatului.

Presupunând că toţi cei 100 de senatori îşi vor exprima votul, asta înseamnă că 17 republicani trebuie să voteze alături de cei 50 de democraţi şi independenţi pentru condamnare.

Întrucât doar 6 republicani au susținut constituționalitatea procesului, este puţin probabil că acest lucru se va întâmpla.

Donald Trump a refuzat să depună mărturie.

5 oameni au murit în asaltul asupra Capitoliului la 6 ianuarie, în timpul ședinței pentru validarea mandatului prezidențial al democratului Joe Biden.