Confidenţialitate

George Floyd, afro-americanul asfixiat sub genunchiul unui polițist alb

Descris drept un om generos care şi-a pierdut locul de muncă din cauza pandemiei, George Floyd a murit cu faţa la pământ, asifixat sub genunchiul unui poliţist în orașul Minneapolis, unde plecase din Texas pentru a începe o nouă viaţă, relatează France Presse.

”Toată lumea îl iubea pe fratele meu”, declara Philonese Floyd, marţi, la o zi după tragedia care a reprezentat scânteia unor manifestaţii în mai multe oraşe şi a relansat apeluri la despărţirea de un rasism ”sistemic” în America. ”Era un uriaş blând (…) Nu a făcut niciodată rău nimănui”, a declarat el la CNN.

George Floyd “era pur şi simplu un înger pe pământ”, a reacţionat iubita sa. ”Iar noi l-am diabolizat şi l-am ucis”, a declarat Courtney Ross, la CBS News.

Roxie Washington, mama fiicei lor în vârstă de 6 ani l-a prezentat ca pe un tată devotat.

În vârstă de 46 de ani, George Floyd a lucrat mai întâi ca şofer de camion în Minnesota, apoi ca agent de pază într-un restaurant, Conga Latin Bistro, înainte ca pandemia să-l lase făcă loc de muncă.

”Ne făcea să ne simţim în securitate”, a declarat pentru postul public de radio NPR Luz Maria Gonzalez, o clientă fidelă a localului. ”La sfârşitul serii spunea «Luz, am să aştept împreună cu tine până urci în taxi!”.

Alţii evocă paşii pe care-i făcea George Floyd pentru a-şi îmbunătăţi  viaţa.

Înalt fiind, George Floyd a strălucit mereu la baschet şi la fotbal american şi a a cochetat cu hip-hop-ul.

Vechi prieten de-al său, Stephen Jackson a devenit vedetă NBA. Ceea ce nu le-a afectat relația, dă asigurări sportivul.

”Ne spuneam Twin (geamăn)”, a declarat Jackson, vizibil emoţionat, într-o înregistrare video postată pe Instagram. ”El era pe cale să-şi schimbe viaţa”, mutându-se în Minnesota cu munca pentru a susţine nevoile copiilor săi, a declarat Stephen Jackson.

La 25 mai, după cum arată o înregistrare de mai multe minute care a devenit virală pe internet, George Floyd a murit după ce un poliţist l-a apăsat cu genunchiul pe gât, în timp ce era culcat pe burtă pe stradă, neînarmat şi încătuşat.

”Vă rog, vă rog! nu pot să respir”, au fost ultimele lui cuvinte.

Poliţia îl suspecta că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari pentru a cumpăra ţigări, după ce un angajat al unui magazin a sunat la numărul de urgenţă 911.

4 agenți au fost concediaţi după decesul lui George Floyd. Derek Chauvin, cel care a stat cu genunchiul pe gâtul său, a fost arestat, vineri, şi inculpat de omor prin imprudenţă.