Confidenţialitate

SUA: Prima inculpare în ancheta revoltelor din Minneapolis

Un bărbat din statul Illinois care a adus explozibili la manifestaţii în Minnesota a fost inculpat pentru incitare la revoltă de către autorităţile federale americane, care au anunţat prima lor punere sub acuzare de la începutul manifestaţiilor zguduie SUA, relatează France Presse.

Individul a făcut 500 de kilometri pentru a ajunge în sudul Minneapolis, cu intenţia de a jefui şi a provoca pagube, arată documente transmise, luni, unui tribunal federal.

Trecerea dintr-un stat în altul îi dă guvernului federal al SUA dreptul de a-l urmări penal.

Într-o înregistrare video pe care el însuşi a postat-o online, pe 29 mai, bărbatul poate fi văzut “împărţind din exploziibilii pe care îi avea asupra sa şi încurajând alte persoane să le arunce asupra forţelor de ordine”, explică Ministerul american al Justiţiei.

“Am bombe, dacă unii dintre voi vor să le arunce… Tineţi, mai am… Aprindeţi-le şi aruncaţi-le”, se poate auzi cum spune bărbatul, potrivit plângerii.

Nu se face nicio menţiune cu privire la simpatiile lui politice.

Sâmbătă, preşedintele Donald Trump şi ministrul american al Justiţiei, Bill Barr, au explicat că vor viza grupul de extremă stânga “Antifa” pentru violenţele care au loc în timpul numeroaselor manifestaţii pentru omagierea lui George Floyd, afro-americanul ucis în urmă cu o săptămâna la Minneapolis.

Luni, liderul de la Casa Albă a anunțat că va folosi armata pentru a liniști spiritele. Donald Trump a avertizat că va mobiliza toate resursele federale disponibile, civile şi militare, pentru a opri revoltele și actele de vandalism.

Democratul Joe Biden, fost vicepreședinte în administrația lui Barack Obama, l-a acuzat pe rivalul republican de faptul că se foloseşte de armata americană ”împotriva americanilor” şi de gaze lacrimogene împotriva ”manifestanţilor paşnici” într-o operaţiune de comunicare, după o vizită-surpriză – şi controversată – a miliardarului american la o biserică emblematică situată în apripiere de Casa Albă.