SUA instituie taxe vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu

Preşedintele Statelor Unite a semnat, joi seara, documentul prin care administraţia sa instituie taxe vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu, relatează CNN.

Decizia lui Donald Trump deschide calea unui război comercial între americani şi numeroşi aliaţi ai lor.

“Dacă vreţi să evitaţi aceste taxe, înfiinţaţi fabrici de oţel în America şi veţi beneficia de reduceri”, a declarat liderul de la Casa Albă.

SUA va taxa importurile de oţel cu 25%, iar pe cele de aluminiu cu 10%.

Pentru moment, Canada şi Mexicul vor fi exceptate de la această măsură.

Invocând că importurile ieftine afectează industria şi locurile de muncă din SUA, Donald Trump a anunţat că Washingtonul rămâne deschis renegocierilor individuale ale actualelor acorduri comerciale.

În replică, Uniunea Europeană a avertizat, zilele trecute, că ar putea taxa în plus importurile de unt de arahide, suc de portocale, afine şi bourbon.

Agerpres aminteşte că europenii exportă peste Atlantic, în fiecare an, oţel în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro şi aluminiu în valoare de un miliard de euro. Considerate drept măsuri protecţioniste de UE, taxele ar putea să aducă prejudicii evaluate la 2,8 miliarde euro, potrivit calculelor executivului comunitar.

În plus, pe lângă complicarea accesului pe piaţa americană a siderurgiştilor europeni, taxele lui Donald Trump ar putea deturna către Europa o parte din producţia siderurgică a altor ţări care nu vor mai găsi debuşee în SUA.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS