Confidenţialitate

SUA: Președintele Trump a semnat decretul care pune capăt separării familiilor de imigranţi ilegali

Preşedintele Statelor Unite ale Americii a semnat, miercuri, un ordin executiv pentru a pune capăt separării de părinţi a copiilor imigranţilor ilegali, anunță Agerpres.

“Este vorba despre ţinerea familiilor împreună, asigurându-ne în acelaşi timp că avem o frontieră foarte puternică, foarte tare”, a declarat Donald Trump, la semnarea decretului.

Liderul de la Casa Albă a susţinut că nu îi place “imaginea şi sentimentul” familiilor despărţite şi că prin măsura decisă “vom avea mulţi oameni fericiţi”. Preşedintele a recunoscut că a discutat subiectul şi cu propria familie: “Ivanka (fiica lui Trump – n. red.) are sentimente foarte puternice. Soţia mea (Melania – n. red.) are sentimente foarte puternice despre asta. Eu am sentimente foarte puternice despre asta. Cred că oricine care are inimă ar avea sentimente foarte puternice despre asta”. În acelaşi timp, el a insistat că va continua politica de “toleranţă zero” faţă de imigraţia ilegală.

Serviciul vamal şi de pază a frontierelor SUA a anunţat că, în ultimele 5 săptămâni, au fost separaţi de părinţii lor 2.342 de copii.

Alternativa la separare constă în închiderea familiilor împreună, deoarece Donald Trump refuză să mai aplice politica predecesorului său Barack Obama, care scutea de detenţie imigranţii ilegali însoţiţi de copii. Nu este clar dacă se încalcă astfel un precedent judiciar privind limitarea duratei arestului pentru copiii, arată Reuters.

Ordinul prezidenţial de miercuri cere Departamentului Justiţiei să solicite modificarea unui ordin judecătoresc care permite familiilor să rămână nedespărţite până la finalizarea procedurilor penale privind intrarea ilegală în SUA. De asemenea, decretul stabileşte că vor avea prioritate la soluţionare procedurile legate de migraţie în care sunt implicaţi copii.