Confidenţialitate

SUA: Preşedintele Biden, “pregătit” să colaboreze cu adversarii republicani | VIDEO

Într-o primă reacţie publică avută după alegerile de la mijlocul mandatului său de preşedinte, Joe Biden a declarat că, indiferent de rezultatul final al scrutinului, el este pregătit să colaboreze cu adversarii republican.

Liderul de la Casa Albă a anunțat că va deschis la “ideile bune” ale acestora, dar a atras atenția și că, în unele domenii, precum legalitatea avortului, programul sanitar Medicare și lupta împotriva schimbărilor climatice, nu va face compromisuri.

Președintele și-a felicitat colegii democrați pentru ceea ce se prefigurează a fi cele mai bune rezultatele ale taberei la un scrutin intermediar (midterm) din ultimele aproape 4 decenii.

Joe Biden a salutat “o zi bună pentru democraţie” şi prezența masivă a tinerilor la urne.

“În timp ce presa şi analiștii preziceau un val roşu uriaş (o victorie a republicanilor – n. red), acest lucru nu s-a întâmplat! Ştiu că aţi fost oarecum contrariaţi de optimismul meu obsedant, dar am avut un sentiment bun pe parcursul întregului proces electoral”, a adăugat liderul Casei Albe.

Joe Biden a mai spus că înțelege frustrările electoratului, cerând timp ca rezultatele guvernării sale să se vadă. Președintele a mai spus că, în următorii doi ani, își va continua agenda politică.

În domeniul politicii externe, Joe Biden și-a exprimat speranța într-o “abordare bipartizană de a ne opune agresiunii Rusiei în Ucraina”.

Deși vor deține majoritatea în Camera Reprezentanţilor de la Washington, republicanii au repurtat victorii modeste.

Unii dintre candidați susținuți de fostul președinte Donald Trump au fost învinși.

În schimb, democrații au reușit rezultate mai bune decât estimau.

În câteva state, suspansul se va putea prelungi pentru câteva zile.

Oricum, configuraţia finală a Congresului va fi cunoscută abia în decembrie. Până atunci, în Georgia va trebui organizat un al doilea tur pentru locul din Senat.