Confidenţialitate

SUA: Povestea asistentei medicale care a înfruntat direct protestarii din Arizona | VIDEO

Asistentă medicală la secția de terapie intensivă dintr-un spital al statului american Arizona ce tratează pacienți cu COVID-19, Lauren Leander a decis să ia atitudine când, la începutul săptămânii, aproape 1.000 de protestatari s-au strâns în față clădirii Capitoliului pentru a cere ridicarea măsurilor care îi obligă să rămână în case.

Tânăra și-a pus o mască pentru a se proteja de cei care ieșiseră la demonstrație, fără a respecta recomandarea de distanțare socială.

Asistenta a decis să fie reprezentanta pacienților pe care îi tratează în spital, dar a apelat la un protest pașnic, nu a scandat, nu a discutat cu protestatarii, decât dacă aceștia se apropiau prea mult de ea.

COVID-19, o amenințare reală

Alături de Lauren, au fost și alte asistente care au decis să le transmită oamenilor că amenințarea noului coronavirus este reală, relatează CNN.

Cadrele medicale au stat pe treptele Capitoliului, cu măștile pe față și mâinile încrucișate, în fața sutelor de oameni furioși, care cer repornirea economiei.

Lauren, care de 5 ani lucrează într-un spital că asistentă, povestește că oamenii care veniseră la protest erau foarte înverșunați. “Cei mai mulți spuneau că nu suntem asistente cu adevărat. De altfel mare parte din ei credeau că virusul este o mare păcăleală, că nu este real. Erau convinși că nu eram de fapt asistente și că de aceea nu comunicăm cu ei”, spune Lauren.

Guvernatorul statului Arizona a limitat circulația persoanelor până pe data de 30 aprilie. Măsura a scos în stradă sute de oameni care spun că economia are de suferit și că măsurile restrictive trebuie ridicate.

Lauren Leander le-a declarat reporterilor CNN că s-a oferit să lucreze într-un spital ce tratează pacienți cu Covid-19 și a îngrijit pacienți din întregul stat Arizona în ultima luna.

“Sper ca oamenii să-și dea seama că asistentele medicale nu sunt inamicul lor aici. Nu-mi pasă dacă ei cred sau nu în virusul asta, dacă vreunul dintre ei va ajunge la terapie intensive, îl vom îngriji.”

Lauren Leander spune că s-a decis să meargă în față protestatarilor după ce a văzut acțiuni similare în Denver, Colorado. Și acolo oamenii au ieșit în stradă pentru a cere ridicarea restricțiilor. Asistentă medicală afirmă că a vrut să facă ceva, pentru a-și arată susținerea față de colegii săi din sistemul de sănătate.

În SUA sunt peste 845.000 de cazuri confirmate de persoane infectate cu noul coronavirus şi 46.800 de decese.

Șomajul în SUA, la cote alarmante

În SUA, peste 4,4 milioane de persoane au depus cereri de intrare în şomaj în SUA săptămâna trecută, astfel că numărul total al persoanelor rămase fără locuri de muncă din cauza pandemiei a ajuns la 26 de milioane, o situaţie comparabilă cu marea criză economică din anii 1930.

“Rata şomajului în SUA a ajuns la niveluri observate ultima dată în timpul Marii Depresiuni din anii 1930, unul din şase americani rămânând fără loc de muncă din cauza crizei coronavirusului. (…) Rata ridicată a şomajului în timpul Marii Depresiuni a durat un deceniu şi a atins nivelul de 25%. Oficialii americani speră că relansarea economică va fi mai rapidă de această dată, deşi probabil vor urma alte disponibilizări în cazul unor firme mici care au încercat în zadar să obţină împrumuturi prin programul federal de asistenţă”, explică agenţia Associated Press.

Potrivit datelor obţinute de AP, în ultimele cinci săptămâni, 26 de milioane de angajaţi din SUA au depus cereri de intrare în şomaj, în contextul limitării activităţilor economice din cauza restricţiilor antiepidemice.