Confidenţialitate

SUA: Peste 26 de milioane de cereri de șomaj

Numărul americanilor care au depus cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj a depăşit, în ultimele cinci săptămâni, pragul record de 26 de milioane, ceea ce reprezintă aproape 16% din forţa de muncă.

Departamentul american al Muncii a informat, joi, că numărul noilor cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj a sporit cu 4,427 milioane săptămâna trecută. În săptămâna anterioară, numărul cererilor pentru acordarea de alocaţii de şomaj a fost revizuit în scădere, la 5,2 milioane.

În timpul perioadei de boom economic, care a început în 2010 şi s-a încheiat abrupt în februarie 2020, economia SUA a creat 22 de milioane de locuri de muncă, amintește Reuters.

Deşi numărul americanilor care au depus cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj este în continuare ridicat, datele de săptămâna trecută reprezintă a treia scădere săptămânală consecutivă, sporind speranţele că s-a depăşit cea mai grea perioadă.

Cel mai ridicat nivel, de 6,8 milioane de cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj, s-a înregistrat în săptămâna care s-a încheiat la 28 martie.

Economiştii estimează că în aprilie s-au pierdut 25 de milioane de locuri de muncă, după ce în martie au fost 701.000 de concedieri – cel mai semnificativ declin din ultimii 11 ani.

Săptămâna trecută, preşedintele Donald Trump declara că a venit momentul să “repornească America”, lăsându-i pe guvernatorii statelor să ia decizia relansării în funcţie de gravitatea locală a situaţiei epidemiologice.

O parte din statele americane au început rapid să relaxeze regulile de distanţare socială.

În statele aflate încă în carantină, protestele care cer relansarea economiei s-au înmulţit în ultimele zile.