Confidenţialitate

SUA: Opoziția democrată insistă ca Washington DC să devină al 51-lea stat american

Dominată de democrați, Camera Reprezentanţilor a aprobat, vineri, un proiect de lege prin care capitala Washington DC ar urma să se transforme în stat.

”Timp de mai bine de două secole, locuitorii din Washington au fost lipsiţi de drepturile lor depline de a participa la democraţia noastră. Să ne arătăm respectul pentru democraţie”, a fost declaraţia lui Nancy Pelosi, șefa forului legislativ.

Potrivit presei americane, acest proiect va fi foarte probabil respins de Senat, unde republicanii deţin majoritatea şi sunt împotriva ideii transformării capitalei într-un stat de sine stătător.

Preşedintele american Donald Trump a declarat răspicat că se va opune cu siguranţă proiectului.

Washington D.C. are un statut special în cadrul Statelor Unite oferit chiar de ”părinţii fondatori”. Aceştia au dorit ca sediul guvernamental al noului stat format să se afle în afara statelor care alcătuiesc Statele Unite pentru a se evita orice formă de conflict. Astfel, potrivit Constituţiei americane, încă din 1790 era prevăzut un ”district special” oferit direct puterii centrale. Acesta este şi motivul pentru care locuitorii din Washington D.C (Washington District of Columbia) nu au reprezentanţi aleşi care să voteze în Congres.